Партията на Пучдемон заговори за преговори

  • 23 ноември 2017 19:20

  • 1444
  • 1
Партията на Пучдемон заговори за преговори
© gettyimages (архив)

Сепаратистката партия на отстранения от испанското правителство лидер на Каталуния Карлес Пучдемон обмисля да заложи на преговори с испанската държава, отказвайки се от едностранно скъсване. Това заяви днес генералната координаторка на партията Марта Паскал, цитирана от АФП.

"Двустранността е необходима", каза Паскал пред радио Кадена Сер и така потвърди информациите на испански медии, според които двете основни партии, настояващи за независимост на Каталуния - Републиканската левица на Каталуния и Каталунската европейска демократична партия на Пучдемон - обмислят да се откажат от плановете за едностранно отделяне. "Липсват ни някои неща за независимостта", каза Паскал. Едно от тези неща според нея е необходимостта мнозинството, подкрепящо независимостта, да се увеличи.

След като на 27 октомври каталунският парламент гласува за едностранно обявяване на независимост на Каталуния, последва реакция на Мадрид, който постави под попечителство автономната област и така бе предизвикана небивала криза в Испания от завръщането на демокрацията през 1978 г. Половината от каталунското правителство е в ареста за бунт, но партиите, настояващи за отцепване на областта, приеха да участват в предсрочните областни избори, нарочени от Мадрид на 21 декември. Депутатите от Републиканската левица на Каталуния, които смятат, че трябва да се спечели повече подкрепа в Каталуния за каузата за независимост, следват по-твърда линия от депутатите от партията на Пучдемон, отбелязва АФП.

"Сега процесът на изграждане на република е започнал. Ние искаме той да е предмет на преговори", заяви пред АФП Роже Торан, говорител на парламентарната група на Републиканската левица на Каталуния. Според него изборите на 21 декември се доближават до референдум. "Ето защо призоваваме испанското правителство да приеме резултатите от тях", каза той.

На последните регионални избори през септември 2015 г. партиите, подкрепящи идеята за независимост на Каталуния, получиха половината от местата в каталунския парламент (72 от 135), но изразено в проценти те спечелиха само 47,8 процента от гласовете на избирателите. Партиите, които не се обявяват открито за независимост, тогава получиха повече проценти - над 51. Допитванията показват, че обществото е все така разделено по въпроса за независимостта и се очертава резултатите от изборите на 21 декември да са близки до тези от 2015 г. Сондажите отреждат засега първо място на Републиканската левица на Каталуния, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1444 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бг

2017.11.24 | 08:53

1
Педерашки истории са каталунските...

Добави коментар

Водещи новини