КТ "Подкрепа" в Пловдив настоява за ваканция заради епидемия от хепатит

  • 23 ноември 2017 14:53

  • 4736
  • 0
КТ "Подкрепа" в Пловдив настоява за ваканция заради епидемия от хепатит
© Getty Images/Guliver (архив)

От КТ "Подкрепа" в Пловдив настояват за свикване на Областен съвет по условия на труд във връзка със зачестилите случаи на хепатит А в община Раковски. Това каза председателят на синдиката Атанас Кръстев.

По думите му на съвета трябва да се набележат спешни мерки за ограничаване разпространяването на заболяването, а предвид факта, че много деца от Раковски учат в пловдивски училища - да се обяви поне тридневна ваканция.

Не само, че не се налага обявяване на ваканция, но това не е и мярка за ограничаване на това заболяване, каза за БТА д-р Моника Троенчева, директор "Надзор на заразни болести" към РЗИ - Пловдив. Идеята тя определи като "несериозна и некомпетентна от здравна гледна точка". В Пловдив няма никаква опасност от това заболяване, а в община Раковски вече има набелязани мерки за ограничаването му, добави д-р Троенчева.

През последните няколко седмици заразените в Раковски достигнаха 15 души, като повечето от тях са ученици от началния курс и деца от детската градина. Вече сме направили това, което е в нашите компетенции - дезинфекцирахме улиците в ромската махала, премахнахме и нерегламентираните сметища, каза кметът на общината Павел Гуджеров. Той добави, че общината има готовност да направи всичко по разписание на експертите, за да спре разпространението на болестта.

От РЗИ припомнят, че заразяването с хепатит А става чрез смесване на нечиста вода с питейна, чрез консумация на замърсена храна от немити ръце, както и от директен контакт.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини