България и Република Македония ще обменят картографски и геодезически данни

  • 23 ноември 2017 13:55

  • 636
  • 0
България и Република Македония ще обменят картографски и геодезически данни
© Pixabay

Република България и Репулика Македония ще обменят картографски и геодезически данни и кадастрални материали. Това предвижда Меморандумът за сътрудничество между българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Македония, който беше подписан днес между двете агенции. Събитието се проведе в град Струмица в рамките на първото съвместно заседание на правителствата на двете държави.

Обменът на кадастрална информация, особено за приграничните територии, ще помогне за изпълнението на редица икономически проекти и за подобряването на поземлените отношения и в двете страни.

В документа се предвижда още реализирането на съвместни регионални проекти от общ интерес, финансирани от фондовете на Европейския съюз.

С обмяната на информация се създават и условия за свързване на геодезическите мрежи и височинните системи на България и Република Македония, което ще има положителен ефект върху дейностите в областта на геодезията, картографията, кадастъра и геопространствените данни в рамките на европейската общност.

Меморандумът е с десетгодишен срок.

Последвайте канала на

Десислава Станева
636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини