Външните министерства на Република България и Република Македония активизират сътрудничеството си

  • 23 ноември 2017 13:42

  • 1195
  • 0
Външните министерства на Република България и Република Македония активизират сътрудничеството си
© Pixabay

Заместник министър – председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха днес в Струмица Платформа за активизиране на сътрудничеството между външнополитическите ведомства на двете страни.

Подписването на Платформата е потвърждение на взаимното желание на двете страни за активизиране и задълбочаване на развитието на добросъседските отношения и укрепване на сътрудничеството в областите от взаимен интерес. В нея се предвиждат редовни консултации на равнище министерства на външните работи и дипломатически представителства. Една от целите на документа е да се създадат работещи механизми по прегледа и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Двете външни министерства ще работят и за синхронизиране на позитивни послания и преодоляване на негативните обществени нагласи.

Българската страна препотвърждава готовността си да оказва подкрепа на Република Македония в нейната стратегическа цел за членство в Европейския съюз. България ще споделя своята експертиза и опит в областта на европейската интеграция, включително чрез изпращане на експерти, организиране на съвместни семинари и обучения. Двете ведомства ще работят активно и по свързаността на двете държави в целия й спектър.

Платформата предвижда и съвместни действия за справяне с новите предизвикателства пред сигурността в икономически, социален и политически план. Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си в областта на визовата политика, граничния контрол и миграцията. Министерствата на външните работи ще полагат усилия за стимулиране на публичната дипломация във всичките й измерения, включително чрез съвместни проекти и участие на дипломати и служители в курсове, семинари и обучения.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини