Бойко Борисов: Европа е с нас, тя мисли за Балканите (снимки+видео)

  • 23 ноември 2017 13:32

  • 4328
  • 14
Бойко Борисов: Европа е с нас, тя мисли за Балканите (снимки+видео)
©

Благодаря на кмета и на хората, които ни посрещнаха радушно тук. След споразумението, което подписахме, се радвам, че с министрите си днес сядаме на една маса. По време на председателството темата за Западните Балкани реално трябва да се придвижи. Изграждането на Коридор номер 8 носи след себе си нови инвестиции и по-високи доходи. Длъжни сме да го осигурим. Това заяви по време на пресконференция министър-председателят на България Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в Струмица, където правителствата на Република България и Република Македония заседаваха заедно.

Европа е с нас, тя мисли за нас. Балканите са едно прекрасно място“, подчерта той.

Трябва да имаме пътища, които ни свързват - това е бъдещето“, заяви още премиерът Борисов.

"Благодаря на моя роден град за домакинството на срещата на двете правителства. Ние като лидери демонстрирахме приятелство, показваме как се гради добросъседство и сътрудничество в региона". Заяви от своя страна премиерът на Република Македония Зоран Заев.

Като основен проект и Борисов, и Заев посочиха Коридор номер 8, с който Варна ще се свърже с Албания. По думите на българския премиер интересът към артерията е много голям, защото вече изглежда възможно изграждането й. В краткосрочен план ще се работи за това връзката на българска територия да се прави през съществуващите магистрали, като в началото на следващия месец ще има голяма среща за коридора.

"На Балканите трябва да се пазим от думи като „нова епоха”, „исторически” – повече скромност ни е нужна, отколкото величие. Трябва да забравим, че тук е Велика Албания, Велика Македония, Велика България, Велика Сърбия – колкото по-бързо забравим, че сме „велики”, толкова по-бързо инфраструктурата и доходите ще се изравнят със Западна Европа", каза премиерът на България в отговор на журналистически въпрос.

„Перспективата за ЕС и НАТО за Македония е изключително важна. Това, разбира се, е ваш избор, по който вървите. Ако имате нужда, ние сме насреща, това е ваш избор, в който ние не се бъркаме”, категоричен беше Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. "Той призова да говорим повече за бъдещето и по-малко за миналото".

От македонска страна му бе зададен въпроса за това какво е мнението му за македонския език. „Абсолютно се разбираме. Нито една от медиите – нито български, нито македонски, имате слушалки. Какво по-важно има от това да се разбираме и да се върви напред по пътя? Нека учените говорят на тая тема. Хилядолетна история имаме, винаги може да се намери нещо, за което да се скараме”, отговори Борисов.

„Направим ли разговор кой език какъв е, Каракачанов е много подготвен по тази тема – вместо да подпишат договор за сътрудничеството с армиите, с госпожата (македонският министър на отбраната – б.р.) може да дойдат с по един танк”.  Заев отбеляза, че Договорът за добросъседство е подписан на български (според Конституцията на Република България) и на македонски (според Конституцията на Македония). И двамата подчертаха, че не се месят в делата на църквата, но биха се радвали, ако Българската православна църква приеме македонската за своя „дъщеря”, тъй като това би било именно в духа на добросъседството.

Преди това бяха подписани девет договора за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 1 август тази година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4328 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
оня с коня

2017.11.24 | 17:50

13
Борисов, няма по-голям предател от теб в новата ни история.

2017.11.24 | 17:50

14
Дефинирай 'новата'. Едва ли би могъл да бъде по-голям от Георги Димитров, който подписва отцепването на Македония...

2017.11.24 | 17:50

12
мисли Европа... Как максимално да забави разпада си!
Гост

2017.11.24 | 17:50

10
Не съм фен на премиера, но това е от случаите, когато се гордея с него. Поздравления за достойното поведение. Когато има провокация, винаги си на ръба, това е вярно, но важното е посланието - да си подредим региона в мир и съдружие със съседите. На фона на присъдата на Младич е т
Тиква от Банкя!

2017.11.24 | 17:50

11
Гордея се с Премиера на Боколандия! Последна в ЕС и все по изоставаща от Румъния!

2017.11.24 | 17:49

9
Европа те надупи, Тикво, с Южен поток, а сега духай на агите за газов хъб.

2017.11.24 | 17:49

8
Македонците искат с Русия, Тикво.
Дясната БКП-ГЕРБ

2017.11.23 | 19:49

3
И НИЕ ИСКАМЕ С РУСИЯ! КРАТУНО!
опорна точка

2017.11.23 | 17:25

1
Да се вушава:" Заев е прост"!! Покажете как са мятате тролчета изроди мои!!!
аз

2017.11.24 | 17:49

7
Много е сложно! От една страна - да, така трябва да правят - нали Москва така е казала! Но, от друга, как да плюят по уж братската партия?! Как после да обясняват, че са социалисти?!
БЪЛГАРИН

2017.11.23 | 19:50

6
ЕВРОПА ТОВА СМЕ НИЕ!
Мдааа...

2017.11.23 | 19:50

5
Европа е с нас и мисли за балканите, но Борисов е с Русия и мисли за Путин! Затова сме още под РУСКО РОБСТВО! Ежегодно към русия изтичат МИЛИАРДИ и обезкръвяват икономиката ни! Последни в ЕС, ВЕЧЕ ДЕЛЕЧЕ зад Румъния!
Мдааа, ами да!

2017.11.23 | 19:50

4
Платихме милиарди на Русия за гьол Белене , Борисов подготвя КРАЖБАТА на НОВИ МИЛИАРДИ!
Столетов

2017.11.23 | 19:49

2
Мисли.....Колкото ти мислиш за народа си.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини