Могат да се претендират обезщетение за претърпени вреди от нарушенията на антитръстовите норми

  • 23 ноември 2017 12:10

  • 1400
  • 0
Могат да се претендират обезщетение за претърпени вреди от нарушенията на антитръстовите норми
© Novini.bg

Право на всички физически и юридически лица да претендират за обезщетение за претърпени вреди от нарушенията на антитръстовите норми, доколкото сред засегнатия кръг могат да попаднат конкурентни фирми, крайни потребители, контрагенти и др. даде Народното събрание с приети на първо четене изменения в Закона за защита на конкуренцията. Вносител е Министерският съвет.

Същевременно се предвиждат и разпоредби за размера на евентуалното обезщетение и прехвърлянето на надценката по веригата на доставки. С цел да се осигури достатъчно време на потърпевшите да предявят иск за обезщетение, законопроектът въвежда "оборимата презумпция, че картелът причинява вреди", отбелязва в доклада си комисията по европейски въпроси. По този начин, от една страна, се улеснява възможността увредените лица да докажат претенциите си за обезщетение, а от друга - да се гарантира правото на нарушителите да защитят своята позиция.

С цел преодоляване на трудностите при доказване на антитръстови нарушения се предлага влезлите в сила решения на КЗК да имат обвързваща сила за гражданския съд относно факта на извършване на нарушението и установяването на нарушителя, както и да се създадат норми, улесняващи достъпа на увредените лица до доказателства, включително и такива, събрани в производството пред КЗК. Предвижда се и възможността гражданският съд да налага глоби, ако се откаже достъп до дказателствата. В случаите, когато нарушението е извършено от две или повече предприятия, лицата следва да носят солидарна отговорност за причинените вреди.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини