Здрав ръст на потребителското доверие в еврозоната

  • 23 ноември 2017 11:02

  • 1136
  • 0
Здрав ръст на потребителското доверие в еврозоната
© Pixabay

През ноември потребителското доверие в еврозоната се подобри изненадващо силно за четвърти пореден месец, достигайки най-високо ниво от началото на 2001-а година, показват предварителни данни на Европейската комисия, които са сигнал, че постигнатото през настоящата година солидно ниво на икономически растеж в региона на единната валута вероятно ще продължи и през следващата, предаде БНР.

Според данни на ЕК, представени в сряда, индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през ноември с цели 1,2 пункта до ниво от +0,1 пункта спрямо -1,1 пункта през октомври (възходяща ревизия от предишна оценка за индекс на ниво от -1,2 пункта), докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-слабо негово подобрение до -0,8 пункта.

Това е най-високото ниво на потребителското доверие от 17 години насам и първо излизане на съответният индекс на позитивна територия от януари 2001-а година.

Аналогичният индикатор за целия Европейския съюз също отбелязва солиден подем, достигайки през ноември ниво от -0,7 пункта спрямо -1,6 пункта месец по-рано.

Трябва да се има предвид, че последното проучване на ЕК беше проведено преди провалът на преговорите за формиране на ново правителство на водещата европейска икономика в лицето на Германия. Потребителското доверие в Европа бележи трайно подобрение през настоящата година въпреки серията политически предизвикателства, отразявайки най-вече спадащата безработица, рекордни ниските лихвени ставки и доказателствата за по-силен икономически подем.

Рязкото подобрение на потребителското доверие през ноември вероятно ще успокои представители на ЕЦБ, че на заседанието през октомври те са взели правилното решение за намаляване на месечния размер на програмата за "количествени улеснения" (ежемесечните покупки на еврооблигации) от началото на следващата година.

На теория, изгледите за ограничаване на стимулиращите политики, провеждани от ЕЦБ, би трябвало да накарат потребителите в еврозоната да бъдат по-несигурни относно техните перспективи в бъдеще, но по не на този етап няма сигнали за подобно нещо.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1136 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини