Дядо Йоан: Въпросът за Македонската църква е дело, което изисква каноническо разглеждане

  • 23 ноември 2017 10:43

  • 1146
  • 1
Дядо Йоан: Въпросът за Македонската църква е дело, което изисква каноническо разглеждане
© Булфото (архив)

Въпросът за Македонската църква е дело и решение, което изисква каноническо разглеждане на тази тема и този въпрос е сериозен и отговорен. И той трябва да бъде решен по много отговорен начин, като съответно се съобрази и вселенското православно мнение. Това заяви днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, попитан дали Българската православна църква ще стане църква майка на Македонската църква.

На уточняващ въпрос дали това трябва да стане, митрополит Йоан отговори, че "дали трябва или не трябва, това е въпрос, който трябва да бъде обсъден, след като се чуе и мнението на отделните църкви". Попитан кога ще бъде обсъждането, Варненският митрополит каза, че това е въпрос, който вълнува безспорно много хора, но ще стане тогава, когато прецени Светият синод и когато има своите заседания.
Попитан от БТА дали решението за Македонската църква може да се вземе за една седмица или за няколко дни, или ще е необходим по-дълъг срок, митрополит Йоан заяви, че "бързите решения никога не са добри".

Отново на въпрос на БТА има ли вероятност въпросът за Македонската църква да бъде поставен и разгледан при предстоящото посещение на българския патриарх Неофит в Москва, Варненският митрополит обясни, че посещението в Москва има конкретен повод и той е за 100-годишнината от интронизацията на Свети патриарх Тихон. Това посещение в Москва е от 1 до 8 декември, но аз няма да участвам в делегацията, каза митрополит Йоан.

Варненският и Великопреславски митрополит коментира темата за Македонската църква преди да отслужи Света Божествена литургия за зимния храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1146 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.27 | 13:38

1
БРАВО НА БПЦ! ИСТИНСКИ ХРИСТИЯНИ!

Добави коментар

Водещи новини