Гардиън: Увеличава се натискът над германските социалистти да преговари за коалиция с Меркел

  • 23 ноември 2017 09:02

  • 1400
  • 0
Гардиън: Увеличава се натискът над германските социалистти да преговари за коалиция с Меркел
© gettyimages (архив)

Германските левоцентристи са подложени на растящ натиск да обмислят водене на преговори за центристка коалиция с християндемократите на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, пише британският в. "Гардиън".

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден изключи нова широка коалиция, след като партията му отбеляза най-ниския си резултат в следвоенно време на федералните избори през септември. Той повтори тази своя позиция след провала в неделя на преговорите за тристранна коалиция между Християндемократическия съюз (ХДС), Свободната демократическа партия и Зелените.

Очаква се обаче на среща днес президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е съпартиец на Шулц, да го призове да преосмисли решението си. Има предположения, че лидерът на ГСДП може да бъде призован да напусне поста на партийна конференция след две седмици, ако откаже да промени позицията си, пише изданието.

Меркел намекна, че предпочита да се яви на предсрочни избори, отколкото да ръководи правителство на малцинството и е готова отново да се яви като кандидат на партията си. Въпреки че германските медии обясняват неуспеха на тристранните преговори отчасти с неподходящ подход на Меркел, подкрепата за нея в ХДС се заздрави след драмата в неделя и е слабо вероятно лидерският й пост да бъде застрашен, отбелязва "Гардиън".

Позицията на Шулц в ГСДП е по-нестабилна. Партията не приема охотно идеята да влезе в нова широка коалиция с Меркел като младши партньор: предишните две партньорства през 2005-2009 г. и 2013-2017 г. бяха наказани от избирателите. Много левоцентристки политици обаче не гледат с добро око и на нови избори, на които ГСДП може да получи още по-нисък резултат, а дясната популистка "Алтернатива за Германия" да вземе още места в парламента.

Председателката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес намекна след среща в понеделник, че ГСДП би обмислила вариант да търпи правителство на малцинството, съставено или само от ХДС или от ХДС и Зелените. В германската преса вече се спекулира, че на партийната конференция на ГСДП след седмици е възможно Шулц да отстъпи пред друг кандидат за канцлер или нов партиен лидер. Споменават се имената на бившия министър по въпросите на семейството Мануела Швезиг и на кмета на Хамбург Олаф Шолц, отбелязва "Гардиън".

Последвайте канала на

БТА
1400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини