Зам.-главният прокурор: Контролните органи у нас бездействат

  • 23 ноември 2017 08:29

  • 2339
  • 1
Зам.-главният прокурор: Контролните органи у нас бездействат
© БНТ

Контролните органи и държавните институциии бездействат при обезпечаването на безопасността на язовирите. През последните три години издадохме много предписания и ефект в крайна сметка няма. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Язовир "Бели Искър" е стратегически обект с национално значение. За него е извършена отделна проверка от тази в национален мащаб. Установено е, че язовирът е в неизправно състояние. Съгласно закона язовирни съоръжения, които са в това състояние, следва да бъдат подложени на ремонт и да се намали натоварването им. В случая не е изпълно задължителното изискване ремонтни дейности, заяви Петрова. Шест години не бяха достатъчни за държавните органи да му се издаде акт за публична държавна собственост. Затова разпоредихме на компетентните органи да издадат такъв акт и това беше направено, добави тя.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е извършила над 4000 проверки на язовири, но резултат в крайна сметка няма. Констатират се нарушения и в същото време се пишат единствено задължителни предписания за извършване на ремонти, не се налагат санкции. Масово се констатира неизпълнение на издадените задължителни предписания, а в същото време почти не се налагат наказателни постановления. При тежки нарушения може да се наложи и принудителна административна мярка за извеждане от експлоатация на съоръжението, докато не бъдат отстранени нарушенията. Смущаващото е, че единственият компетентен орган да наложи такава мярка – ДАМТН, твърди че не е компетентна и че й пречи правната уредба. А това не е вярно – в правната уредба ясно е посочено кой следва да наложи санкцията – това е председателят на Агенцията, подчерта зам.-главният прокурор.

205 са язовирите с най-висока степен на опасност според доклада на ДАМТН. От тях имаме 125 язовира с неизпълнени предписания за ремонтно-укрепителни дейности, уточни Петрова.

В България функционират над 200 контролни органи - проблемите при всички тях са пасивност, бездействие, невземане на ефективни мерки. Доколкото ни позволяват правомощията, се опитваме да мотивираме контролните органи да изпълняват задълженията си, но е много трудно, каза още Ася Петрова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2339 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мт Гонган

2017.11.24 | 01:22

1
Ася Петрова много , ама много , точно на тази снимка прилича на една друга нейна колежка Лиса Анн. Те милфърите я знаят коя е.

Добави коментар

Водещи новини