Новият лидер на Зимбабве: Обещавам нова и развита демокрация

  • 22 ноември 2017 21:05

  • 2128
  • 0
Новият лидер на Зимбабве: Обещавам нова и развита демокрация
© gettyimages (архив)

Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, който в петък ще положи клетва като президент на мястото на Робърт Мугабе, заяви днес на митинг в Хараре, че страната навлиза в нов етап на демокрацията, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Народът каза думата си. Гласът на народа е глас Божи", каза Мнангагва пред хиляди поддръжници, събрали се пред централата на управляващата партия Африкански национален конгрес на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ). "Днес ние сме свидетели на началото на нова и развита демокрация", каза той.

Вчера 93-годишният Мугабе подаде оставка, след като преди седмица армията и негови бивши политически съюзници предприеха мерки за прекратяването на продължилия близо четири десетилетия негов престой на върха на държавата. Навремето Робърт Мугабе бе прославян като герой от борбата за национално освобождение на Зимбабве, но впоследствие той се превърна в диктатор, припомни Ройтерс.

Речта на 75-годишният Емерсон Мнангагва бе първата му публична изява след пристигането му от чужбина, отбеляза БТА, цитирайки ДПА. В нея той благодари на въоръжените сили за това че са успели по мирен път да поемат контрола в страната. По-рано днес Мнангагва кацна на военно летище в Хараре веднага след което се срещна с Мугабе, а после разговаря с военни командири, каза пред ДПА служител от министерството на информацията. През това време хиляди зимбабвийци чакаха с часове под жаркото слънце пред сградата на ЗАНУ-ПФ с надеждата да зърнат новия си лидер.

След като по-рано този месец Мугабе го уволни, Емерсон Мнангагва избяга в Южна Африка поради опасения за живота си. В "Туитър" бяха разпространени снимки от срещата му днес с южноафриканския президент Джейкъб Зума.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини