ДАМТН е извършила над 4 хил. проверки на язовирите в страната от началото на годината

  • 22 ноември 2017 20:01

  • 1176
  • 0
ДАМТН е извършила над 4 хил. проверки на язовирите в страната от началото на годината
© pixabay.com (архив)

От началото на годината до 17 ноември инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ са участвали в 4175 проверки на язовири в цялата страна и са връчили 395 акта за нарушения, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Паралелно с това се извършва постоянен мониторинг на 205 язовира, определени като потенциално опасни в писмо, изпратено до Върховната административна прокуратура. През активния дъждовен сезон на тях се правят инспекции всяка седмица. Други язовири се поддържат изпразнени, за което се осъществява постоянен контрол, допълват от ДАМТН.

Агенцията припомня, че тези й правомощия са от 1 януари 2016 г. Оттогава досега направените проверки са над 7 хил. Уточнява се също, че при първа проверка на собствениците се дават предписания за отстраняване на констатираните нарушения със срок, който често е по няколко месеца заради сложността на нужните ремонти. Едва при последващите проверки се съставят актове, в случай че не са предприети нужните действия. ДАМТН отбелязва, че през 2017 г. средно всеки ден се издава акт на собственик на язовир.

Метрологичната агенция посочва, че с цел още по-ефективен контрол и оптимизиране на дейността на ДАМТН в момента се работи по промени в Закона за водите, които предвиждат по-ефикасен контрол за безопасната експлоатация и техническа изправност на язовирните стени и съоръженията към тях. Агенцията е изпратила своите предложения за необходими изменения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1176 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини