Владимир Путин обяви края на мащабните операции срещу „Ислямска държава“ в Сирия (обновена)

  • 22 ноември 2017 21:11

  • 9835
  • 7
Владимир Путин обяви края на мащабните операции срещу „Ислямска държава“ в Сирия (обновена)
© Getty Images/Guliver (архив)

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 обяви края на мащабните операции срещу „Ислямска държава“ в Сирия, предаде агенция ТАСС. Държавният глава заяви това в сряда по време на откриването на тристранната среща между Русия, Иран и Турция в Сочи, където ще бъде обсъдена ситуацията в Сирия.

„Широкомащабните операции срещу терористичните групировки в Сирия са към края си“, подчерта Путин, като добави, че благодарение на усилията на Русия, Турция и Иран, е избегнат „разпадът на Сирия, превземането от международни терористи и е предотвратена хуманитарна катастрофа“.

В сряда, 22 ноември, трите държави започнаха нов кръг от преговори относно Сирия в Сочи, след последните срещи, които бяха проведени в Астана пред септември тази година.

Президентите на Иран и Турция подкрепиха идеята за свикване на народен конгрес в Сирия като една от първите стъпки за започване на диалог след продължителната гражданска война в страната. Това съобщи днес руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 след среща в Сочи с президентите Хасан Рохани и Реджеп Таийп Ердоган, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Тримата лидери са наредили на своите дипломати, служби за сигурност и отбранителни ведомства да започнат консултации за организирането и насрочването на дата за т.нар. Конгрес за национален диалог в Сирия. Путин каза още, че ръководството на Сирия желае мирен процес, конституционна реформа и свободни избори и че тримата президенти са се съгласили, че трябва да бъдат ликвидирани докрай "терористичните групи" в Сирия. Рохани заяви, че Конгресът за национален диалог ще помогне за изработването на новата сирийска конституция, според която да се произведат избори.

На тристранната среща Ердоган призна големите победи над "Ислямска държава", изгубила много от бастионите си в Сирия, но подчерта, че постигнатото е "важно, но недостатъчно". По думите му сега е извънредно важно всички участници в търсенето на политическо решение за кризата да намерят решение, което да е трайно и приемливо за сирийския народ. Русия и Иран подкрепят режима на сирийския президент Башар ал Асад, а Турция - неговите политически опоненти. Като прелюдия на днешната среща на върха по-рано тази седмица Путин прие в Сочи и Асад, припомни Ройтерс.

В заключителната съвместна декларация от срещата се подчертава, че създадените т.нар. зони на деескалация не бива да подкопават суверенитета и териториалната цялост на Сирия, отправя се призив към международната общност да окаже хуманитарна помощ на Сирия и се посочва, че Иран, Русия и Турция ще "проведат консултации и ще съгласуват състава на конгреса". В документа се казва още, че тримата президенти са решили при необходимост да се съберат отново, предаде БТА, цитирайки ТАСС.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
9835 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.11.25 | 13:11

4
Русия е велика, а ние сме седесарски кypви.
така е

2017.11.27 | 15:43

7
ти си червена куха леика,типичен представител на червените малоумници,аи сектир червена пача!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
stojan chadziev

2017.11.26 | 13:52

6
Vsja4eski se stremite da ne se sazdade KJURDSKA DARZAVA,stracha e goljam,Turcija ste stane na polovina, Siria sasto.
оня с коня

2017.11.25 | 15:04

5
САЩ да бъдат осъдени за престъпления срещу човечеството. Те обучават и въоръжават терористи. Кризата в Сирия е забъркана от тях. Докато не се покаже истинското им лице, те ще продължават да го правят когато и където си поискат.
АОА

2017.11.23 | 18:14

3
Денег нет

2017.11.23 | 09:01

2
по-лошо, гей курви
Только в перёд

2017.11.23 | 09:01

1
ни шагу назад

Добави коментар

Водещи новини