Илиан Тодоров: Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държават

  • 22 ноември 2017 17:11

  • 2690
  • 1
Илиан Тодоров: Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държават
©

Язовир „Бели Искър“ е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в изпълнение на указания на Върховна административна прокуратура от 18.01.2017г.

Това се казва в позиция на позицията на Областния управител на Софийска област Илиан Тодоров по темата с язовир "Бели Искър", която публикуваме без редакторска намеса.

"Ето и защо днес от Прокуратурата на Република България твърдят следното: „Съставен е акт на министъра на регионалното развитие заради бездействие и липсата на ремонт на стената. Актът е от месец август 2017 година. Стартирано е административно производство.“

През 1999 г. Столична община отдава на концесия яз. „Бели Искър“ на Софийска вода за срок от 25 години. Плащанията по концесионния договор от страна на Софийска вода постъпват изцяло по сметка на Столична община. Явно е, че концесионерът „Софийска вода“ желае единствено да печели на гърба на българите. Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държавата, а не от онзи, който печели от тях от продажбата на вода – „Софийска вода“.

Ето и защо министър-председателят на Република България г-н Борисов резолира писмото от главния прокурор г-н Цацаров не до Областния управител на Софийска област, а до министрите на икономиката, на екологията, на регионалното развитие и до кмета на София, които да предприемат незабавни мерки и да изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин.

Въпреки че яз. „Бели Искър“ не е собственост на Софийска област, съм готов да избера проект за укрепване на стената на язовира. Готов съм и да предприема ремонтни дейности, единствено когато официално получа подобен проект, нужното финансиране за СМР и щатни бройки за експертен състав, който да осъществява техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него. Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното „измъкване“ на редица министри, кметове и държавни служители като цяло".
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2690 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.23 | 07:53

1
Момче не се мотай! Действай! Идва пролет. Идват дъждове. Ако тая стена даде фира, ще стане страшно.

Добави коментар

Водещи новини