След обявяването на присъдата на Младич - ЕС призова за помирение на Балканите

  • 22 ноември 2017 16:56

  • 2181
  • 3
След обявяването на присъдата на Младич - ЕС призова за помирение на Балканите
© gettyimages (архив)

Европейският съюз призова в сряда балканските страни да „почитат жертвите" на военни престъпления, като положат усилия за помирение в региона – апел, който Брюксел отправи след издаването на доживотната присъда на бившия генерал на босненските сърби Ратко МладичРатко Младич Ратко Младич - сръбски военен. Роден на 12 март 1942 г. в  Босна и Херцеговина. Началник щаб на, предаде Фокус.

Съдиите от Международния трибунал за бивша Югославия в Хага признаха Младич за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната от 1992-1995 г., жертви на която станаха 100 хил. души.

Брюксел отказа да коментира подробно присъдата на Младич, но подчерта, че тя напомня „някои от най-мрачните и най-трагични събития" от съвременната история на Европа, включително клането в Сребреница, при което под командването на бившия генерал са избити близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета.

„Европейският съюз вярва, че всички страни в региона са решени и ангажирани да работят за помирение, регионално сътрудничество и добросъседски отношения. Очакваме всички политически лидери в региона да почитат жертвите, като популяризират и спазват тези ангажименти", се казва в изявлението на Брюксел.

Две бивши югославски държави - Хърватия и Словения – вече са членове на ЕС, а Сърбия, Черна гора и Македония започнаха процеса на присъединяване, въпреки че към настоящия момент усилията им са затънали в местни спорове и проблеми и организираната престъпност.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето заяви по-рано този месец, че очаква Сърбия и Черна гора да се присъединят към Блока до 2025 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
2181 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Gost

2017.12.03 | 02:32

3
Няма по-лошо от война - сами хората да си го причиняват едни на други. Хора, нека да помним тези събития и никога да не се повторят.
някаква гнусна радост

2017.12.03 | 02:32

2
се усеща от педалския саит.
стефан

2017.12.03 | 02:32

1
Интересно колко мюсулмани осъди този съд?!Онзи министър-председател на Косово , който се оказа престъпник беше пуснат , а не е само той . А КОЙ ЩЕ ОСЪДИ ТЕЗИ КОИТО УБИХА МИРНО НАСЕЛЕНИЕ В БЕЛГРАД ПРИ БОМБАНДИРОВКИТЕ!!!!!??????

Добави коментар

Водещи новини