Павлова: По време на своето председателство България ще работи за единна, сигурна и цифрова Европа

  • 22 ноември 2017 16:52

  • 1717
  • 5
Павлова: По време на своето председателство България ще работи за единна, сигурна и цифрова Европа
© Булфото (архив)

По време на своето председателство България ще работи за единна, сигурна и цифрова Европа, каза във Велико Търново министърът на Българското председателство Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Пред многобройната публика в Музея "Възраждане и учредително събрание", тя отбеляза, че във Велико Търново е последната регионална среща, свързана с подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. По думите й в рамките на пет месеца са се състояли множество срещи във всички региони на страната, а коментарите и предложенията от срещите ще бъдат обобщени до края на ноември. Павлова подчерта, че страната ни е получила много висока оценка от европейските институции по отношение на приоритетите за председателството.

Темата за младите хора се очертава като ключов приоритет, а българското председателство ще зададе тона за следващата финансова рамка за ЕС, припомни Павлова. По приоритета "Сигурност и стабилност" ще бъдат коментирани промени в законодателството по политиките за миграцията и Единния отбранителен съюз. Специфичният принос по отношение на председателството на България е свързано със Западните Балкани. "Българското председателство ще бъде балканско председателство, и първият успех по тази тема вече е постигнат, защото вече е потвърден от председателя Юнкер, и от председателя Таяни, както и от президента Туск, който я е включил в лидерската програма за 2018 година", каза министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Четвъртият приоритет е свързан с единния цифров пазар и дигиталната икономика, посочи тя. В приветствието си кметът Даниел Панов посочи, че преди 138 години в сградата на Учредителното събрание е приета Търновската конституция, поставено е началото на Третата българска държава и на парламентаризма. Той подчерта, че Велико Търново и България от векове принадлежат към общото европейско културно и духовно пространство, а мотото на българското председателство "Съединението прави силата" се появява за първи път у нас във Велико Търново през 1911 година, когато е изписано върху фасадата на читалище "Надежда", където заседава петото Велико Народно събрание.

Министър Павлова подчерта, че когато се е търсело предложение за българския девиз на председателството над 60 процента от запитаните са предложили "Съединението прави силата", а досега при всички срещи никой не е казал, че това не е добър и важен девиз.
През шестте месеца на българското председателство Велико Търново ще бъде домакин на три събития на високо ниво, стана ясно по време на срещата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1717 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.11.23 | 10:11

5
МАГИСТРАЛНАТА ПРИНЦЕСА !!!! ХА ХА ХА
Ники

2017.11.23 | 10:11

4
Траеме си и си правят квото щат
Мт Гонгаш

2017.11.23 | 10:11

3
Цифрова я , а такаааа маймунке мръснаааа , ще има много цифри в жобчето.
мишо

2017.11.23 | 09:38

2
България не работи. Работят тук там някои бизнесмени.Останалите са безработни.

2017.11.23 | 09:06

1
svin4uga gruh gruh idva koleda

Добави коментар

Водещи новини