Валидираха пощенски издания, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея

  • 22 ноември 2017 13:22

  • 927
  • 0
Валидираха пощенски издания, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея
© Община Плевен

Валидираха пощенско-филателни издания, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея.

В тържествения ритуал участваха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, Симеон Сакскобурготски, кметът на Плевен Георг Спартански и членът на Инициативния комитет за честването Румен Петков, предаде БТА.

Илюстрована пощенска карта на тема „140 години Плевенска епопея и 40 години от създаването на Плевенската Панорама“ се пусна в тираж 10 602 броя.

Пощенски плик, посветен на 110 години Военноисторически музей – Плевен, се отпечатва в 11 347 броя.

Художник на двата проекта е д-р Ненко Атанасов.

Той е съставил компилация от снимки и картини, посветени на събитията. За картичката е използван фрагмент от голямото живописно платно в Плевенската панорама, на което е изобразен момент, в който ген.Скобелев повежда своите части в Третия щурм за превземането на Плевен.

В илюстрацията се вижда стара карта с мястото, където са водени едни от най-кръвопролитните бойни действия в Руско-турската война от 1877-78 година, наречено Мъртвата долина край Плевен.

На пощенския плик е изобразен параклисът-мавзолей "Свети Георги Победоносец", над който е икона с лика на светеца, обявен за пазител и закрилник на Плевен и неговите жители. Историческите материали за илюстрациите са предоставени от Регионалния военноисторчески музей.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
927 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини