ОП и здравният министър обсъдиха увеличаването на парите за извънболничната помощ

  • 22 ноември 2017 13:19

  • 3925
  • 0
ОП и здравният министър обсъдиха увеличаването на парите за извънболничната помощ
© Novini.bg

Увеличаване на парите за извънболничната помощ догодина, каквото е предложението на ПГ на Обединените патриоти (ОП), обсъдиха в Народното събрание здравният министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през и депутати от ОП. На разговорите присъства и председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ). Срещата предхожда утрешното обсъждане на второ четене на бюджета на НЗОК за догодина от бюджетната комисия.

"Ще се предложи увеличение на средствата за първичната извънболнична помощ със седем млн. лв., на специализираната извънболнична помощ също със седем млн. лв., с три млн. лв. - медико-диагностичните дейности, с десет млн.лв. - денталната помощ", информира Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

"Средствата ще са от резерва, там ще бъдат предвидени съответните суми, тъй като имаме ограничение от три процента и той не може да бъде предварително разпределен, а в никакъв случай не бива да намаляваме други дейности като болничната помощ или лекарствата", обясни министърът. Цялата сума е около 27 млн. лв.

На срещата е обсъден и въпросът за ТЕЛК-вете, който също е сред приоритетите за Патриотите. Ананиев ги е уведомил, че съвсем скоро работната група се очаква да излезе с предложение към Министерския съвет. Той се надява, че предложението за законодателни промени ще бъде готово до края на годината. За пръв път финансист-министър разбира добре проблемите в здравеопазването и, може би, чрез регулиране на финансите вътре ще стигнем до оптимизация, каквато дълго време не е постигана в сектора, коментира на свой ред Калин Поповски от ОП.

Министърът ги е убедил, че част от парите трябва да отидат и в денталната медицина, нещо, което те не били предвидили в предложенията си, и сега се налага преформулиране. С 10 млн. лв. ще се увеличи лимитът за дентална медицина, възрастните хора да имат право на протези в едни по-късни годиин, поясни Поповски. Обединените патриоти разговаряха и с представители на КНСБ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3925 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини