Променят Закона за земеделските земи и отдаването им под наем

  • 22 ноември 2017 09:33

  • 5429
  • 2
Променят Закона за земеделските земи и отдаването им под наем
© Pixabay

Собственици на земеделски земи в Пазарджишко сигнализираха, че без тяхно знание и съгласие им е отнето правото да разполагат със земите си. Хората твърдят, че са станали жертва на порочна пирамида, в чиято основа стоят фирми, занимаващи се с изкупуване на земи. Измамната схема с наследствена земеделска земя е резултат на пробива в Закона за арендата, който бе гласуван почти единодушно в последния работен ден на 43-тото Народно събрание. Поправката тогава бе маскирана в преходните и заключителните разпоредби на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и е по предложение на Мария Белова.

Едва тази есен стотици собственици на земи разбират, че не трябва да търсят годишната си рента от кооперацията, в която са били, защото земите им са отдадени под наем на друг собственик и на занижени цени без тяхното знание, информира БНР. В Пазарджик има 8 фирми за изкупуване на земи. От Агенцията по вписвания става ясно, че всяка една от тях, само в рамките на една година, е получила фиктивни дарения от над 360 души, с които е придобила правото да разполага с хиляди декари земи, без съгласието на останалите съсобственици. След шока 68-годишната Петка Дранджиева, съсобственик на 190 декара земи, е потърсила съдействието на няколко адвоката: "Те ми казаха, че след като е подписан този договор, законът е бил валиден тогава и ние нищо не можем да направим".

Хората ще търсят съдействието на омбудсмана Мая Манолова да инициира законодателна поправка, с която попадналите в тази схема да имат правото да разполагат със земите си и да могат да предоговарят условията към сега обвързващите ги договори. Те настояват Прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на всички фирми за изкупуване на земи за последните две години.

Депутатът от групата на обединените патриоти Йордан Апостолов – заместник председател на Комисията по земеделие в НС обясни за предаването "Преди всички" по "Хоризонт": "Класическата схема вие я разказахте, но става въпрос не за договори за аренда, а за договори за наем, тъй като в договорите за аренда и в закона за арендата с последната промяна не могат да бъдат сключвани договори с по-малко от 50 процента съгласие на съсобствениците".

Апостолов е вносител на промени, според които поне 50% от собствениците на земите трябва да се съгласят с условията за отдаването им под наем. ГЕРБ също са внесли подобни текстове и двата законопроекта са в процес на обединение. Депутатът се надява, че промени в законодателството ще има до края на годината. Становището на Комисията по земеделие е този процент да бъде поне над 25%, тъй като в страната има много парцели с твърде много наследници, които не се интересуват от имотите си.

По-важното е сега за тези хора, за които вече има сключени договори. С Мая Манолова настояваме и има изрично вкаран текст в закона, който ще гледаме, че тези договори, които са вече сключени по стария закон, да имат писмено волеизявление на собственика в срок от един месец след влизане на закона в сила, в който те или да препотвърдят, или да се откажат от вече сключеният договор. Ако съберат тези една четвърт, че не са съгласни за продължаване на този договор, директорът на Областната дирекция "Земеделие" трябва, задължен е, да поиска разваляне на съществуващия договор пред Агенцията по вписванията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5429 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Петър

2017.12.15 | 16:35

2
Харно е хорото,хора чийто фамилии преди 9-ти имаха по 10 дка. сега имат хиляди. Това беше целта на демокрацията ,хак ни е.

2017.12.06 | 07:59

1
мутреландия ?

Добави коментар

Водещи новини