Ръст на наетите в Кюстендил към края на септември, заплатите остават същите

  • 21 ноември 2017 15:08

  • 864
  • 0
Ръст на наетите в Кюстендил към края на септември, заплатите остават същите
© novini.bg

Наетите по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил към края на септември т.г. са се увеличили с 1,5 процента спрямо предходния месец, до 29 100, съобщиха от регионалната статистика.

В структурата на наетите по икономически дейности най-голям е относителният дял на тези по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети".

Наетите в обществения сектор са намалели с 0,5 процента, а в частния сектор са се увеличили с 2,2 на сто.

В края на септември наетите по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил са с 934, или с 3,1 процента, по-малко в сравнение с края на септември 2016 година. Намалението е най-значително в икономическите дейности "Добивна промишленост",

"Професионални дейности и научни изследвания" и "Други дейности". Най-голямо процентно увеличение на наетите има във "Финансови и застрахователни дейности" и в "Транспорт, складиране и пощи".

През третото тримесечие на 2017 г. средната брутна месечна работна заплата за областта остава на същото ниво от 722 лв. спрямо второто тримесечие на годината. Икономическата дейност, в която е регистрирано най-голямото намаление на средната заплата, е "Култура, спорт и развлечения" - с 13,5 процента.

Средната брутна месечна работна заплата през третото тримесечие на 2017 г. за обществения сектор е 831 лв., а за частния - 685 лева. В сравнение с останалите области на страната през третото тримесечие на 2017 г. Кюстендил е на 26-то място по показателя "средна брутна месечна работна заплата".

Последвайте канала на

Десислава Станева
864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини