Баба и внуче спасяват изоставена църква (снимки)

  • 21 ноември 2017 14:48

  • 8246
  • 1
Баба и внуче спасяват изоставена църква (снимки)
© Магдалена Димитрова

Баба и внуче сами полагат грижи за изоставената църква в хисарското село Краснаво. Храмът "Свети Димитър" е почти разрушен. Не са останали икони, а образите на светците по стените вече са избледнели.

Подтикната от вярата една възрастна жена от селото отключва всеки ден потъналия в забрава храм. Дори се качва да бие камбаната, въпреки че това може да бъде опасно. Баба Мария обаче е непримирима и си мечтае скоро вратите на храма отново да се отворят за миряните. Предава своята надежда и на внучето си Стани.

Историята вече добива популярност във фейсбук. За баба Мария и нейния внук разказа Магдалена Димитрова, която публикува снимки на църквата в групата Изоставено в България. Трогнатите от смелостта и добротата на баба Мария са стотици.

Пред Novini.bg момичето разказа, че е била впечатлена от упоритостта и желанието на баба Мария. "Никога досега не съм виждала църква в такова състояние... Реших да проверя дали работи, тъй като беше и Архангелова задушница, искахме да запалим свещи... Точно тогава баба Мария и внучето й отключваха и ме поканиха вътре да видя", сподели Магдалена.


Снимка: Магдалена Димитрова

Въпреки че има план за реставрация, ремонтът още не започнал. Затова и баба Мария и нейния внук се надяват, докато кметството реши съдбата на църквата, добри хора да помогнат за възстановяването на мястото. Дотога всеки може да се поучи от упоритостта на една възрастна жена, която не се оплаква, а търси начин да постигне целта. Защото ако храмът бъде възстановен, това ще зарадва не само баба Мария, а и нейните съселяни.

Снимка: Магдалена Димитрова

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
8246 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.22 | 12:56

1
Къде е държавата да се гриши за народните богатства? Ааа, вече я няма. сидирастите и западът я закриха.

Добави коментар

Водещи новини