Съдът в Кюстендил остави без движение искова молба срещу 84 миньори, излeзли на протест

  • 21 ноември 2017 14:09

  • 909
  • 0
Съдът в Кюстендил остави без движение искова молба срещу 84 миньори, излeзли на протест
©

Съдът в Кюстендил остави без движение искова молба срещу 84 миньори от мините в Бобов дол, излeзли на протест на 11 и 12 май 2017 година, заради забавени заплати.

На безпрецедентното дело не се яви и представител на ищеца - "Въгледобив Бобов дол". Повече от половин час продължи влизането на обвинените работници в съдебната зала, а самото заседание приключи за по-малко от минута.
Работодателят - мината в Бобов дол - в седемдневен срок трябва да отстрани нередовностите по иска, след което съдът ще насрочи ново съдебно заседание, постанови съдията по делото Евгения Стамова.

"Нередностите се изразяват в непредставени доказателства към исковата молба. Това е указал и Апелативния съд", каза пред БТА адвокатът на изправените на съд работници Ивона Павлова. Ако не се отстранят нередовностите, делото трябва да се прекрати, посочи още Павлова.

Общо 84 миньори, част от които бивши, са обвиняеми по гражданското дело, заведено от мината в Бобов дол.

"Твърденията, че миньорите са стачкували не е доказано. Всички са били на работните си места и са отказали да работят заради неизплащане на работна заплата, като са провели разговори с началниците. Това е била причината те да не изпълнят трудовите си задължения. Работниците са дали обяснения пред работодателя за нарушаване на трудовата дисциплина, но същевременно той е предявил претенция за обявяване на незаконна стачка, посочи още защитата на обвинените подземни работници.
В следващо заседание, ако такова бъде насрочено, съдът трябва да се произнесе дали стачката е била законна, дали е отговаряла на трудовото законодателство и на действащия тогава колективен трудов договор.

Според миньори, участниците в протеста тогава били посочени по списък от управителя на "Въгледобив Бобов дол". Миньори разказаха, че на база спонтанния си протест, някои от тях дори били освободени от работа, за наказание. Други били в болничен по време на протеста, но са призовани в съда.

Последвайте канала на

БТА
909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини