Надзирателите от варненския затвор излязоха на протест (снимки)

  • 21 ноември 2017 12:48

  • 3305
  • 2
Надзирателите от варненския затвор излязоха на протест (снимки)
© Булфото

Надзиратели и съдебни охранители се събраха на организиран протест пред варненския затвор днес. Служителите искат адекватно заплащане и подобряване на условията на труд.

В затвора в града бе направен голям ремонт, но той бе само за лишените от свобода, не и за нашите помещения, посочи Николай Тонев, председател на местната организация на Синдиката на служителите в затворите в България. Той уточни, че въпреки всички обещания през годините, нищо не се променя.

"Настояваме заплатите ни да бъдат увеличени с 20 процента и да се изравнят средствата за условията на труд в МВР и на служителите в затворите", добави Тонев.

По думите му във Варна колегите му са около 80 души, а средното им възнаграждение - около 800 лева. Новоназначен надзирател започва с 540 лева, а ако затворник работи цял месец получава минимална заплата от 510 лева, изтъкна като парадокс в системата Тонев.

Красимир Костов, зам.-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР и председател на варненската организация, допълни, че преговорите за повишаване на заплатите в системата дори не са започнали. Той уточни, че следващият протест на колегите му ще бъде на 22 декември - празника на Гранична полиция. Варна със сигурност ще протестира на тази дата, както и служителите в Елхово, каза Костов.

Той допълни, че ако исканията за повишение на заплатите и промени в закона за МВР не бъдат изпълнени, от 5 януари догодина синдикатът ще инициира ежедневни прояви. Костов допълни, че българските служители от сектор "Сигурност" ще получат подкрепата и на Европейския полицейски съюз. По думите му евросиндикатът вече е пренасочил част от планираните си за първата половина на 2018 г. мероприятия към България.

Според Костов това включва както провеждане на конференции, така и срещи с дипломати. По думите му целта е съюзът да окаже подкрепа по всякакъв начин на българските си колеги.

Протести на служителите на затворите предстоят и в други градове в страната. Те са организирани от Синдиката на служителите в затворите в България.

След като в София, Стара Загора и Бургас на събрания пред затворите вече се изрази категоричното недоволство срещу ниските заплати в сектора, други два затвора ще последват примера им днес, посочват от синдиката.

Засега няма отговор от страна на институциите по така поставените искания. След приключване на протестите по места УС ще вземе решение за продължаване на протестната кампания под други законни форми на недоволство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3305 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Веско

2017.11.22 | 11:49

2
Ами Митко стани надзирател.
Митко

2017.11.22 | 11:47

1
Покажете си фишовете,защото ни мамите и то доста.Като добавиме,че не плащате и данъци и КПД то ви е много ниско.Искате заплати само за да присъствате,ли?

Добави коментар

Водещи новини