Турски политик: НАТО заплашва независимостта ни

  • 21 ноември 2017 10:28

  • 3867
  • 0
Турски политик: НАТО заплашва независимостта ни
© gettyimages (архив)

НАТО не гарантира нашата независимост. Напротив Северноатлантическият пакт е заплаха за суверенитета ни и заради това ние трябва да напуснем тази организация. Това каза лидерът на лявата турска партия "Родина" Догу Перинчек, коментирайки скандала на ученията на Алианса в Норвегия от миналата седмица, предаде РИА Новости.

Турският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на югоизточната ни съседка Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва отзова 40 военни, участвали в маневрите на територията на скандинавското кралство. Поводът за изтеглянето на военните бе стенд, на който държавен глава на страната на два континента и на основателя на Република Турция - Мустафа Кемал Ататюрк (управлявал 1923-1938 г.) бяха изрисувани като врагове. Военното министерство в Осло поднесе своите извинения към Анкара, но те не бяха приети.

"Ататюрк е мишена на НАТО от самото създаване на организацията през 1949 г. Това стана ясно на целия свят миналата седмица. Северноатлантическият пакт не гарантира нашата независимост. Той иска да разцепи нашата страна и подкопава нашата икономика. Ето защо единственият изход от тази заплетена ситуация е Турция да прекрати членството си в НАТО", заяви Перинчек. Той също предложи парламентът в Анкара да преразгледа във възможно най-кратки срокове анулирането на договора за турското членство в Алианса от 1952 г.

По-късно днес обаче от администрацията на Ердоган заявиха, че страната не планира прекратяване на връзките на страната с организацията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини