Теменужка Петкова: Трудно можем да реализираме продажба на произведените реактори (видео)

  • 21 ноември 2017 08:10

  • 3047
  • 6
Теменужка Петкова: Трудно можем да реализираме продажба на произведените реактори (видео)
©

Докладът на БАН беше един дълго чакан анализ. Трябваше да се даде отговор на една много сложна задача. БАН се справи добре, даде основни параметри и насоки, както и каква е червената линия, която не трябва да бъде премината. Това каза енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в ефира на БТВ.

"По този доклад работиха 7 института на БАН. БЕХ бе най-независимата институция, работила по проекта", подчерта тя.

„Смятам, че БАН се справи с анализа за АЕЦ "Белене" и даде основните параметри и насоки, както и каква е червената линия (не повече от 10,5 млрд. лева да отидат за проекта), която не бива да бъде премината. Не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме, след вложени 3 млрд. лева в "Белене" от държавата, каза Петкова.

Тя поясни, че и според БАН най-лошият вариант е нищо да не се прави. Трудно можем да реализираме продажба на произведените реактори, защото те са специфични и направени специално за площадката на "Белене", добави Петкова

БАН не разглежда вариант за допълнително вложени пари от държавата, подчерта енергийният министър. „Без "Росатом" този проект няма как да бъде реализиран“, призна Петкова, която обяви, че е сигурна, че „с общи усилия ще успеем да направим най-доброто”.

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по каза, че "Атомстройекспорт" ще прави мониторинг относно съхранението на оборудването за "Белене", като за целта ще бъде подписан нов договор. За съхранението на това оборудване няма нужда от специфични условия, заяви енергийният министър.

Тя не се съгласи с опасенията на Румен Овчаров, че оборудването не се съхранява правилно. „Има проверка и от АЯР – надявам се скоро резултатите да бъдат оповестени публично, уточни Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по. Важно уточнение относно т.нар. 90 сценария за изграждане на "Белене" е, че при те не са жизнеспособни, ако се надхвърлят определени параметри – над 10,5 млрд. евро и под съотношение 70% привлечен капитал срещу 30% собствен капитал“, стана ясно от думите на Петкова.

Има сценарий и оборудване за "Белене" да отиде в "Козлодуй", но това трябва да е следващ вариант и сценарий, ако не се реализира проекта "Белене", уточни енергийният министър.

Петкова отрече, че е било заложено предварително, с поставянето на задачата от БЕХ, при какви условия трябва да има "Белене". „БАН е възможно най-независимата институция, която можеше да проведе проучването. Срокът за изпълнение на договора е март 2018 година“, уточни тя, без да отговаря колко струва възложената от БЕХ задача.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3047 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ГЕРБ и БСП

2017.11.21 | 13:42

5
ТЕ ЗАГРОБИХА БЪЛГАРИЯ! МОСКОВСКИ МЕКЕРЕТА!

2017.11.21 | 13:42

6
Ти само се правиш или наистина си глупак?

2017.11.21 | 10:35

1
Ти само се правиш или наистина си глупак?
МИРИЗЛИВЦИ Пръчове

2017.11.21 | 13:42

4
ТЕ ЗАГРОБИХА БЪЛГАРИЯ!МОСКОВСКИ ИБРИКЧИИ!
Асен

2017.11.21 | 13:34

2
Единственият вариант е оборудването да отиде в Козлодуй. Останалото са глупости!
аз

2017.11.21 | 13:38

3
Може и да се продаде! С малка загуба - 100-200 милиона лева. Иначе вървим към ГОЛЯМА загуба! Ако се случи лошия сценарии и строежа надхвърли 11 милиарда евро - това вече е поне (по най-добрите прогнози!) половин милиард евро загуба!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини