Парламентът на Зимбабве готви импийчмънт на президента Мугабе до два дни

  • 20 ноември 2017 20:28

  • 1384
  • 0
Парламентът на Зимбабве готви импийчмънт на президента Мугабе до два дни
© gettyimages (архив)

Високопоставен служител на управляващата в Зимбабве партия ЗАНУ-ПФ каза днес, че на парламента на страната ще са необходими два дни, за да извърши процедурата по импийчмънт на президента Робърт Мугабе, който се съпротивлява на призивите да се оттегли доброволно, предаде БТА, цитирайки АП.

Заместник-секретарят на партията по правните въпроси Пол Мангвана заяви това пред репортери, докато депутатите се събираха в парламента. Той каза, че народните представители ще представят предложение за импийчмънт утре и ще съставят комисия, която ще докладва в сряда, след което "ние ще гласуваме за сваляне (на Мугабе)". Според него главните обвинения срещу 93-годишния президент са, че "е допуснал съпругата му да узурпира правомощията на правителството" и че "е твърде стар и дори не може да ходи без чужда помощ".

Мангвана посочи също, че управляващата партия се нуждае от поддръжката на опозиционното Движение за демократични промени (ДДП), за да има достатъчно гласове за гласуване на импийчмънта, и добави, че "те ни подкрепят". Утре депутатите на ДДП ще имат заседание, посветено на поддържката на резолюцията за отстраняване на президента от длъжност, съобщи ръководството на тяхната парламентарна група.

Междувременно самият Мугабе свика утре правителството на заседание в сградата на президентството, съобщи главният секретар на държавния глава, цитиран от Ройтерс. Това ще е първото редовно седмично заседание на правителството, след като военните завзеха властта в сряда. Кабинетът обикновено се събира в своята централа в центъра на столицата Хараре. Пред сградата обаче сега са разположени бронетранспортьори и въоръжени войници, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини