Нено Димов подписа договор за изграждане на инсталации за отпадъци в няколко общини

  • 20 ноември 2017 16:37

  • 1470
  • 1
Нено Димов подписа договор за изграждане на инсталации за отпадъци в няколко общини
© Novini.bg

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе и кметовете на общините Мадан - Фахри Молайсенов, Златоград - Мирослав Янчев, и Неделино - Боян Кехайов, подписаха договор за изграждане на две инсталации за обработка на отпадъци. Съобщението е на пресцентъра на МОСВ.

По проекта ще се изградят компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. Общият им капацитет е 4200 т годишно. Съоръженията ще обслужват над 27 500 жители. В трите общини няма инсталации и съоръжения за предварително третиране на битови отпадъци и за рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. Събраните битови отпадъци сега се обезвреждат чрез депониране на регионалното депо в Мадан.

"България продължава напред в постигането на основните цели в сферата на отпадъците - да намалим депонирането и да вървим към преработка. Този дебат тече и в рамките на Европейския съюз. Амбициозната цел на България е в средата на това столетие да се достигне до максимално ниско ниво на депониране. Това означава да успеем да превърнем отпадъка в суровина", е посочил министър Димов. Той е дал за пример завода за отпадъци на Столичната община. "След направената на място проверка установихме, че 80 на сто от отпадъка се рециклират. Целта е да увеличаваме добавената стойност и да намалим тежестта върху околната среда", е допълнил министърът.

По думите на кмета на Мадан Фахри Молайсенов проектът ще е в полза на общините и хората, които вече ще плащат по-ниски отчисления и данъци. Мирослав Янчев, кмет на Златоград, е отбелязал отговорността на проекта и предизвикателството да се управляват европейски средства. "Поемаме отговорност да изпълним успешно ангажимента си и да рециклираме над 70-80 на сто от отпадъка в нашия регион", е посочил той.

Министър Димов е уверил, че МОСВ ще окаже подкрепа в процеса на реализацията на проекта. "Заедно с още няколко общини, вие сте първи в управлението на такива проекти и имате задачата да прокарате правилния път", е подчертал той.
Общият размер на инвестицията е над 9 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ в размер на над 6,8 млн. лв. е осигурена от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1470 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.20 | 17:53

1
Да се избърше отзад с тоя договор. Седесарските инсталации за отпадъци разнасят микроби.

Добави коментар

Водещи новини