Екатерина Захариева участва в редовното заседание на Съвет "Общи въпроси"

  • 20 ноември 2017 16:10

  • 821
  • 0
Екатерина Захариева участва в редовното заседание на Съвет "Общи въпроси"
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на участва в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“, което се проведе в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министрите започнаха подготовката на предстоящия Европейски съвет, като обмениха мнения по заложените в дневния ред теми - отбрана, социални въпроси, култура и образование, миграция. Темата за отбраната ще бъде разгледана в контекста на подписаната на 13 ноември от 23 държави-членки, включително България, нотификация за започване на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС). Лидерите ще направят преглед на развитието на сътрудничеството между ЕС и НАТО и ще преразгледат напредъка по други работни направления. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят и резултатите от Срещата на върха в Гьотеборг на 17 ноември, на която бе подписана Прокламация на Европейския стълб на социални права и бяха очертани стъпки в областта на културата и образованието.

Министър Захариева подкрепи заложените в програмата на лидерите теми, като подчерта тяхната значимост. Само преди година малцина вярваха, че е възможно толкова бързо да бъден даден старт на ПСС. Миналата седмица поставихме началото на дългосрочна съвместна работа и се надявам, че всички държави-членки ще се присъединят, заяви българският първи дипломат. В същото време трябва да продължим да работим за задълбочаването на сътрудничеството между ЕС и НАТО, отбеляза тя.

След успешната Среща на върха в Гьотеборг Европейският съвет трябва продължи дебата за бъдещето на социалното измерение на ЕС, каза още Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Лидерите трябва да дадат ясни насоки как да продължим работата си за осигуряване на справедливи работни места и растеж, посочи тя.

Съвет „Общи въпроси“ проведе обмен на мнения по Работната програма на ЕК за 2018 г., която акцентира върху необходимостта от конкретно измерими резултати с реална добавена стойност за гражданите на ЕС. България, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г., подкрепя амбициозната Работна програма на Комисията, заяви министър Захариева. От приоритетно значение за нас са досиетата в областта на миграцията и сигурността, укрепването на Икономическия и паричен съюз, завършването на Банковия съюз и намаляването на рисковете в сектора. Очакваме предложението на ЕК за следващата Многогодишна финансова рамка, като смятаме, че Кохезионната политика трябва да запази мястото си в и бюджета на ЕС след 2020 г. като важен инструмент за гарантиране устойчиво развитие. Ще продължим усилията на настоящото Естонско председателство по отношение на Цифрова Европа.

Съгласно установената практика, настоящото Естонско и встъпващото Българско председателство на Съвета на ЕС представиха пътна карта за Европейския семестър за 2018 г. Тя очертава всички ключови стъпки за изпълнение на Семестъра през следващата година и предоставя предварителни насоки относно фокуса на дискусиите в съответните формати на Съвета.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
821 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини