Физическата активност намалява риска от глаукома

  • 20 ноември 2017 12:32

  • 3971
  • 0
Физическата активност намалява риска от глаукома
© Pixabay

Физическите упражнения имат благотворен ефект върху сърцето и допринасят за намаляване обиколката на талията. Но какво е въздействието им върху зрението? Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис дават отговор на този въпрос.

Те са анализирали данните за здравословното състояние на възрастни американци и установили, че за физически най-активните хора рискът от глаукома е със 73 на сто по-малък в сравнение с този за физически най-малко активните индивиди, съобщи ЮПИ, цитиран от БТА.

При всяко 10-минутно увеличаване на умерената до тежка физическа активност седмично рискът от развитие на глаукома намалява с 25 на сто, сочат резултатите от изследването.

Глаукомата е сред най-честите причини за слепота в САЩ.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че намаляването на риска от глаукома не трябва да се свързва просто с физическа активност - заяви ръководителката на изследването Виктория Ценг. "Хората, които извършват високоскоростни упражнения и правят повече крачки, докато ходят или бягат, са с по-малък риск от глаукома в сравнение с индивидите, чиито упражнения са нискоскоростни и включват по-малко крачки."

Някои изследвания показват, че физическите упражнения променят притока на кръв в очите и очното налягане, които могат да повлияят върху риска от глаукома. Нужни са обаче допълнителни изследвания, преди да се формулират лекарски препоръки, свързани с физическата активност и риска от глаукома, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американската академия по офталмология в Ню Орлиънс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини