Крепостта "Баба Вида" стана декор в новия български игрален филм, посветен на Свети Йоан Р

  • 20 ноември 2017 10:13

  • 2458
  • 2
Крепостта "Баба Вида" стана декор в новия български игрален филм, посветен на Свети Йоан Р
© Булфото

Крепостта "Баба Вида" стана декор в новия български игрален филм, посветен на Свети Йоан Рилски.

"Филмът "Пастир" е много стара моя идея, която щеше да отлежава още дълго време, ако към нея не се бе присъединила моята сестра Невена, която е съсценарист и продуцент на филма", разказа режисьорът на филма Милена Андонова, предаде БТА.

"Филмът "Пастир" е изцяло художествено произведение, базирано на исторически факти, той трябва да е готов през есента на 2018 година", посочи тя. "Сценария на игралния филм написахме по известните жития на Свети Йоан Рилски, но създаването му като цяло се оказа доста сложен и тежък процес", споделя Милена Андонова.

"Идеята ни бе да се направи филм за вярата и връзката на човека с нашия създател Бог, да разкажем за онези славни времена в които е живял Свети Йоан Рилски", допълни тя.

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски, се е родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил е съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син - цар Петър. До 25-годишната си възраст е бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири, новооснованите обители ставали не само огнища на християнството, но и книжовни и просветни средища разказва част от сюжета на филма Милена Андонова.

"Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот, отбеляза тя. За себе си аз, като сценарист, съм категорична, че именно в този исторически период всъщност се създава българската държава като държава", продължава Милена Андонова.

"Не искам да огласявам някакви нови теории за създаването на българската държава - тя е създадена и съществува на базата на това, което е направил Княз Борис", категорична е Милена Андонова.

"Ако има някакъв здрав корен за нас българите, като народ и държава, като нация то това е там далече в миналото, и толкова по зле, ако не го осъзнаваме и не поддържаме този корен", убедена е Милена Андонова.

Сценария на филма "Пастир" спечели проект за национална държавна подкрепа от Националния филмов център към Министерството на културата. Той е копродукция с БНТ и благодарение на това, че с Националната телевизия сме копродуценти, започнахме снимките.

"Отпуснатата ни държавна субсидия е недостатъчна, което на практика ни поставя като автори на филма в неравностойно положение спрямо другите продукции", допълва Невена Андонова. "Макар и получили тавана на държавното финансиране, то е недостатъчно, за да произведем един съвременен филм, който се реализира с много декори, голям реквизит, снимаме на много места, много от тяхно труднодостъпни, пресъздаваме далечна историческа епоха. Всичко това значително оскъпява продукцията", казва още Невена Андонова.

До края на тазгодишния снимачен сезон, който завърши във Видин, екипът е снимал в Източните Родопи, край с. Маджарово, край река Арда, в Централна Стара планина, Централен Балкан, до Велико Търново - край Кладнишкия водопад.

Във филма "Пастир" участват младите актьори Петко Дочев от Младежкия театър, многообещаващата, интересна млада актриса Елена Телбис. Една от централните големи роли на висш духовник, персонаж, който изцяло е измислен, е поверен на Георги Тенев. Във филма се снима и т. нар. тежка артилерия на българското кино - актьорите Руси Чанев, Цветан Алексиев, Валентин Ганев, Деяна Добрева. В малки роли ще видим артиста Иван Павлов, който е и режисьор, споделя Милена Андонова. Интересен е фактът, че филмът "Пастир" има много режисьори - Иван Павлов, Георги Тенев, Деян Ангелов и Милена Андонова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2458 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2017.11.20 | 11:18

1
Българите немогат да правят филм. Това ще е нещо подобно на филм или тв новела
Васил

2023.08.26 | 16:04

2
А ти не можеш да пишеш

Добави коментар

Водещи новини