Кралица Елизабет и принц Филип празнуват платинена сватба

  • 20 ноември 2017 09:36

  • 7403
  • 1
Кралица Елизабет и принц Филип празнуват платинена сватба
© Getty Images/Guliver

Британската кралица Елизебет Втора и нейният съпруг принц Филип днес отбелязват 70 години от тяхната сватба, съобщава БНР.

На 20 ноември 1947 година, Елизабет, тогава още принцеса, се омъжва за елегантния морски офицер лейтенант Филип в Уестминстърското абатство с пищна церемония в присъствието на държавни глави и монарси от цял свят, точно две години след края на Втората световна война.

70 години по-късно, 91-годишната Елизабет и 96-годишният Филип ще отбележат платинената годишнина с малко семейно събиране в двореца Уиндзър. Говорител на Бъкингамския дворец заяви, че няма да има публични събития за отбелязване на годишнината.

Роденият в Гърция Филип, самият той потомък на пра-пра-бабата на Елизабет – кралица Виктория, неотлъчно е до съпругата си през всичките 65 години, прекарани от нея на трона. През 1952 година той е човекът, който й съобщава за смърта на баща й Джордж Шести и новината, че тя става кралица.

Принц Филип се оттегли от активния обществен живот през август, поради влошеното му здравословно състояние, а кралица Елизабет ограничи значително публичните си изяви, заради напредналата възраст.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7403 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Граф Николаевич

2017.11.20 | 22:47

1
На тия години май е паладиева:):) ако кажат с какво се хранят за това дълголетие, няма да е лошо...:):)

Добави коментар

Водещи новини