Изложбата "Малкият човек в Голямата война" ще бъде открита утре в Националния военноистори

  • 20 ноември 2017 09:36

  • 577
  • 0
Изложбата "Малкият човек в Голямата война" ще бъде открита утре в Националния военноистори
© Национален военноисторически музей

Изложбата "Малкият човек в Голямата война" ще бъде открита утре в Националния военноисторически музей, съобщиха от музея.

Експозицията, която е част от Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, ще бъде открита от 17.30 ч. Изложбата проследява голямата война през очите на малкия човек - войникът, изпратен по бойните полета, съпругата, останала сама в борбата за оцеляване, хилядите бежанци, тръгнали да дирят убежище с надеждата, че ще намерят своя дом, и децата, изгубили детството си.

Въпреки ужаса на войната редица български войници записват имената си в историята със своя героизъм и жертвоготовност, онагледени с куршума, изваден от тялото на поручик Ангел Янчев, който 9 месеца в заложничество крие знамето на 35-и пехотен врачански полк и така го спасява, войнишки кръст "За храброст" на най-малкия доброволец във войната - 10-годишния Никола Костов, и сабята на кап. Гарабед Печеян, сражавал се в тежките боеве за отбраната на Каймакчалан, са посочили от музея. Сред експонатите са часовникът, който препречва пътя на френски куршум и спасява живота на Васил Дюлгеров от 54-ти пехотен полк, пистолет "Люгер" на поручик Александър Попов, загинал при боевете край Констанца, и фенерчето на подпоручик Иван Бойчев, загинал при изпълнение на боен полет край Битоля.

С богатство от фотографии, лични свидетелства и емблематични експонати войната е представена през призмата на човешките емоции. Специално подготвена за изложбата интерактивна времева линия представя контекста, в който се развива живота на малкия човек на фона на събитията на българската и международната политическа и военна сцена. В изложбата са включени изображения с тежко графично съдържание, които не са подходящи за деца и хора със слаби нерви и психика, предупреждават от музея.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини