Жители на "Факултета" се отопляват с дрехи втора ръка

  • 20 ноември 2017 08:05

  • 10034
  • 1
Жители на "Факултета" се отопляват с дрехи втора ръка
© Булфото

Гъст дим и остра задушлива миризма – това дишат столичани в кварталите „Западен парк” и „Овча купел” от началото на студените дни. Данните за въздуха отчитат, че замърсяването на атмосферата в този район на София е най-критично. Според местни жители миризмата и гъстият дим идват от виетнамските общежития и „Факултета”.

Пушекът идва от горичката между „Факултета” и „Овча купел”, показва разследване на БТВ. Според жители на квартала най-задимено е през нощта. От останките от изгоряла гума и кабели навсякъде наоколо става ясно, че тук е мястото, където се горят кабели за продажба и рециклиране. Точно срещу сметището има пункт за изкупуване на метали, а срещу него, заграден с високи огради и тел двор, в който се горят по-големи количества кабели. Тази база за горене на гуми и кабели се намира едва на около 500 м. от блоковете в кв. „Овча купел” и в непосредствена близост до къщи с деца в махалата.

Кабелите и гумите, които се горят във „Факултета” са само част от източника на гъстия смог. От къщите на хората също идва тежък нетипичен за горене на дърва дим. Причината е, че ромите вече се отопляват като горят дрехи втора употреба. Един кубик дрехи втора употреба струва около 30 лева. За отопление се използват и дрехите, оставени около кофите за боклук. Докато текстилът, чантите и обувките горят, освен че изхвърлят отрова в атмосферата, запушват и комините. За да решат този проблем, жителите на „Факултета пробиват дупка в стената и изпускат дима направо в атмосферата чрез кюнец.

Има други, които вместо дрехи, горят в печките си стари автомобилни гуми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10034 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вън от България

2018.02.20 | 09:34

1
Мамицата ви циганска! Съсипахте държавата,твари!

Добави коментар

Водещи новини