Актуалното състояние на пострадалите в катастрофата при с. Микре

  • 18 ноември 2017 10:04

  • 7416
  • 0
Актуалното състояние на пострадалите в катастрофата при с. Микре
©

„Във Военномедицинска академия са докарани трима пациенти, които са тежко ранени при вчерашната катастрофа край с. Микре. Става въпрос за две жени и един мъж, като една от пациентките е с реална опасност за живота. На този етап останалите двама са в стаболно състояние, но все пак с тежки травми и им предстоят операции”.

Това заяви пред журналисти полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД началник на Военномедицинска академия, който заедно с доц. Евелина Одисеева дадоха повече подробности относно състоянието на пострадалите при катастрофата. И тримата пациенти са настанени в реанимацията на ВМА.

„Двама от тях са в съзнание, а най-тежко пострадалата жена е на изкуствена белодробна вентилация. При нея са на лице счупвания на таза, мозъчна контузия, контузионен бял дроб, откъдето може да произтекат усложнения. При пристигането, веднага след като е направена трахеостома е направена и емболизация на кървящите артерии в областта на максиларните синуси, където достъпът за някаква оперативна интервенция е почти нулев. Именно това е съвременното отношение към такъв вид травми и ние имаме възможност да го приложим”, поясни още проф. Мутафчийски.

По думите му, след като е направена емболизацията кървенето е спряло, а то е било доста съществено – още в Ловеч се е наложило преливането на 5 сака кръв и 2 плазма, тук кръвопреливането е продължено с още 4 сака кръв и 3 плазма. „Следващият пострадал е 74-годишен мъж с рана на скалпа. В момента е в стабилизирано състояние, контактен и съвсем адекватен. Има тежка фрактура на таза, за която ще предстои оперативно лечение.

Третата пострадала е жена на 56 години с лека мозъчна контузия, лека рана в областта на главата, но има серийни фрактури от трето до седмо ребро в лявата гръдна половина с частичен излив, както и счупване и на лопатката, което е белег, че е преживяла сериозна травма в областта на гърдите, защото това е кост, която много трудно се чупи. Имаме повишено внимание по отношение на развитие на усложнения на белия дроб. И при нея имаме счупване на лява тазобедрена става. Предстоят оперативни интервенции”, каза още той.

В МБАЛ-Плевен към ВМА е настанен и още един пострадал, който е с леки травми. При него по-скоро проблематичен е стресът и високото кръвно налягане, няма опасност за живота му.

„Всъщност екипът ни от плевенската болница пристигна първи в болницата, поради по-краткото разстояние. Това е едно преимущество за ВМА, че имаме няколко болници в страната и можем да покрием всяка една точка на България за бързо време”, изтъкна още проф. Мутафчийски. Доц. Евелина Одисеева поясни, че вчера по спешност за Ловеч са заминали 2 софийски екипа, които са помогнали на лекарите от местната болница, а в София са ги очаквали още 4 екипа: „Имаше още много колеги, които ми се обадиха с готовност да дойдат при необходимост”, поясни още доц. Одисеева.

Последвайте канала на

Нора Виткова
7416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини