Туск и Мей: Остава още работа, ако искаме споразумение за условията на развода през декември

  • 17 ноември 2017 18:21

  • 1727
  • 1
Туск и Мей: Остава още работа, ако искаме споразумение за условията на развода през декември
© Getty Images/Guliver

Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в и председателят на Европейския съвет Доналд Туск констатираха, че има още работа, която трябва да бъде свършена в преговорите за условията за излизане на Великобритания от ЕС, до срещата на върха на ЕС през декември, за да се премине към обсъждането на бъдещите търговски отношения, заяви говорителят на Даунинг стрийт, цитиран от Франс прес.

Мей и Туск се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на ЕС по социалните проблеми, която се провежда в шведския град Гьотеборг.

Още с пристигането си тази сутрин Мей изрази надежда за "положителен отговор" от европейците. По-късно нейната пресслужбата окачестви дискусията между двамата като позитивна, като те обсъдили постигнатия досега напредък в преговорите за Брекзит по такива теми, като "правата на гражданите, Северна Ирландия и финансовите условия".

След срещата Туск направи собствена преценка на състоялия се разговор. "Има добър напредък по въпроса за правата на гражданите, но се нуждаем от много повече напредък по Ирландия и по финансовите условия. За да избегнем всякакви неясноти относно работния ни график, ясно заявих на премиерката Мей, че този напредък трябва да се случи не по-късно от началото на декември", подчерта Туск, цитиран от Ройтерс.

Същата линия застъпи и председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето. Говорейки за сложните преговори за Брекзита, той каза в Гьотеборг: "Часовникът цъка. Очаквам да успеем да постигнем споразумение по условията на развода до срещата на Европейския съвет през декември, но остава още работа, която трябва да бъде свършена".

Туск ще председателства среща на лидерите на ЕС на 14-15 декември, която може да даде зелена светлина за начало на преговорите за бъдещите търговски отношения с Лондон. Но високопоставени служители от ЕС, цитирани от Ройтерс, казват, че имат нужда от около две седмици, за да подготвят съответното решение на срещата на върха, след като Лондон изпълни техните условия.

Мей имаше в Гьотеборг и "конструктивна" двустранна среща с френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, съобщи Даунинг стрийт. Те обсъдили съществуващите силни отношения между Великобритания и Франция и "очакват с нетърпение да ги продължат в месеците и годините занапред", отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1727 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.17 | 19:40

1
защо тая кукумявка не иска да е гей съюза ?

Добави коментар

Водещи новини