Петков: Дебатът за социалното измерение на Европа ще е приоритет за европредседателството

  • 17 ноември 2017 15:47

  • 812
  • 1
Петков: Дебатът за социалното измерение на Европа ще е приоритет за европредседателството
© Булфото (архив)

Дебатът за социалното измерение на Европа ще е приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Страната ни ще положи максимални усилия за постигането на напредък в ключовите области, свързани със заетостта и социалната политика. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на работна сесия в рамките на първата по рода си Социална среща на върха за справедливи работни места и растеж в Гьотеборг, Швеция.

Домакини на форума са председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето и премиерът на Швеция Стефан Льовен. В събитието участват ръководители на европейски институции, държавни и правителствени ръководители на страни-членки на ЕС, социални партньори. По време на форума Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия заедно ще обявят Европейският стълб за социални права.

По време на срещата бяха обсъдени политиките за подобряване на достъпа до трудовия пазар, създаване на справедливи работни места, по-добри условия на труд и растеж. Министър Петков участва в работна дискусия за мерки за улесняване на прехода от едно работно място към друго.

Непрекъснатото повишаване на квалификацията и уменията на човешките ресурси и географската мобилност спомагат за бърз преход между работните места. Социалните партньори също имат своето място в ускоряването на процеса чрез осигуряване на практики, стажове, обучение чрез работа в съответствие с потребностите на бизнеса, посочи министър Петков. За лицата в неравностойно положение, които често са с по-малки шансове за намиране на работа, следва обаче да се предлагат интегрирани услуги за заетост и социални услуги. Това е област, в която България активно инвестира през последните няколко години с помощта на Европейския социален фонд, добави министърът на труда.

Петков подчерта, че за осъществяването на бързи преходи на пазара на труда наред с образованието и професионалната подготовка, все по-голямо значение придобиват ключовите и личностните компетентности. Подкрепата за гражданите на ЕС трябва да бъде насочена към осигуряването на възможности за придобиване на „точния” набор от знания, умения и компетентности, добави той.
Интегрираният пазар в рамките на Европейския съюз поставя нови предизвикателства пред държавите членки. Те са свързани със защитата на правата на работниците и служителите. В тази връзка приветствам инициативата за Европейски стълб за социални права като отговор на нововъзникналите предизвикателства, каза още министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Последвайте канала на

Десислава Станева
812 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.17 | 19:38

1
........А ГЛАДНИТЕ ГОСПОДИНЕ

Добави коментар

Водещи новини