Евростат отчита влошаване на строителството в ЕС и в България

  • 17 ноември 2017 15:04

  • 2237
  • 0
Евростат отчита влошаване на строителството в ЕС и в България
© Pixabay

Производството в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност в България се сви през септември за втори пореден месец, докато строителството в еврозоната нарасна слабо за пръв път от юни насам, показват последни данни на Евростат.

Строителството в ЕС се понижи през септември с 0,4% спрямо август, когато се сви с 0,2 на сто. В същото време строителството в еврозоната нарасна слабо с 0,1% след стагнация на производството в сектора през предходните два месеца и след като се подобри за последно през юни, когато също нарасна с едва 0,1 на сто.

На годишна база строителството в еврозоната ускори темпото си на растеж до 3,1% от 1,9% през август, докато в рамките на целия Европейски съюз растежът се забави през септември до 2,6% от 3,6% през предходния месец.

През септември най-силен ръст в строителството на месечна база е отчетен в Словения (повишение с 4,0%) и в Холандия (с 1,1%), докато най-солидно понижение е регистрирано в Румъния (спад с 4,6%), Унгария (с 3,8%) и Словакия (понижение с 2,4%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база обаче е Унгария (ръст с цели 23,8%), следвана от Полша (с 18,1%), Словения (със 7,0%) и Швеция (с 6,8%), докато най-солидно влошаване е отчетно отново в Румъния (понижение с 13,5%), следвана от Обединеното кралство (спад с 1,4%) и Белгия (с 0,4%).

Според същото проучване на Евростат, строителството в България се сви през септември с 1,0% спрямо предходния месец, когато се влоши с 0,5 на сто.

На годишна база темпото на растеж на производството в строителния сектор на нашата страна се забави до 6,1% (спрямо септември 2016-а) от 8,5% през август и след ръст с цели 11,8% през месец май (най-силен подем от юни 2015-а година, когато нарасна със 17,3 на сто). Въпреки забавянето, по този показател България се нарежда на пето място по най-добро темпо на растеж сред останалите страни - членки на ЕС и представлява трайно повишаване на строителната бизнес активност от седем месеца насам, след като през март строителството нарасна с 5,2% (спрямо март 2016-а), излизайки на позитивна територия за пръв път от петнадесет месеца (от декември 2015-а година).

Последвайте канала на

Десислава Станева
2237 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини