Мраморна статуя на Изида е открита при разкопки край димитровградско село

  • 17 ноември 2017 15:04

  • 4857
  • 4
Мраморна статуя на Изида е открита при разкопки край димитровградско село
© Община Димитровград

Единствена по рода си мраморна статуя на Изида и глава на сатир – божество от свитата на Дионисий, са открити в разкопки край димитровградското село Каснаково, съобщиха от пресцентъра на Община Димитровград.

Находките на Светилището на нимфите и Афродита са най-ценните и значими до сега на обекта.

"Изящната статуя на египетската богиня няма аналог в страната", каза на пресконференция днес археологът гл.ас. д-р Веселка Кацарова, която ръководи разкопките.

Статуята на Изида е намерена в много добро състояние при проучването на помещение с мозаечен под, част от жилищна сграда. Заедно с постамента тя е висока 80 см. Открита е без главата и ръцете. „Имаме специфично изобразяване в гръко-римски стил на облеклото на богинята, което е характерно единствено и само за нея - с хитон, със специфичния възел на Изида, преметнат върху гърдите. Статуята е много красива в много добра изработка.

От прегледаните паралели на паметника, това е един от най-красивите прототипи на изобразяване на тази богиня“, казва доц. Кацарова. Археолозите предполагат, че откритата глава на сатира, част от статуя с размер около 1,7 м, е била поставена в триклиниум или нещо като вътрешен двор на имението. Екипът на д-р Кацарова е убеден, че става въпрос за богато частно имение, функционирало в разкош и блясък около 150 години. Главата на сатира е направена от качествен мрамор и с майсторство.

“Това е произведение на майстор, който със сигурност не е местен. Не е направено занаятчийски, а от скулптор. Това отново идва да покаже, че човекът, който е притежател на това имение и имал изключителни финансови възможности, бил е изключително влиятелен човек в Тракия по времето на Римската епоха“, сподели ръководителката на археологическите разкопки. И двете находки според специалистите датират от средата на II век от н.е. - между 138-та и 160-та година. С подобни скулптори на Изида се гордеят световни музеи, като Капитолийския в Рим, Музея за история на изкуствата във Виена, а представените днес находки нареждат и музеят в Димитровград сред тях. Кметът на община Димитровград Иво Димов сподели, че Общината ще продължи да отделя пари за разкопките, като същевременно се търси възможност за финансиране и по определени европейски програми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4857 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ПЕТКОВ

2017.12.27 | 01:21

3
ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН ЗЕМЯ НА СЛАВНИ ТРАКИЙСКИ ЦАРЕ, ТОВА Е ЦИВИЛИЗАЦИЯ С РАЗВИТА КУЛТУРА ЗА РАЗЛИКА ОТ ЗАПАДНИТЕ ДИВАЦИ. ЖАЛКОТО Е, ЧЕ НАШИТЕ ПРЕДЦИ ВЕКОВЕ СА ГРАДИЛИ А СЕГА НИ УПРАВЛЯВАТ ЛУМПЕНИ ЗА 27 ГОДИНИ ПРОДАЛИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, УНИЩОЖИЛИ НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВ
Петър

2017.12.27 | 01:22

4
Ако приемеш, че разрухата и безродието продължава вече 70 години-съм съгласен
Богомил

2017.12.27 | 01:21

1
Как да се ядосваш на нашите археолози и историци, защитници на лъжливата ни история писана от нашите врагове, крадящи историята, културата и земите ни. Значи може да има богати тракийски аристократи, а не може да има тракийски майстори, скулптори. Може да има изящни древни с
Богомил

2017.12.27 | 01:21

2
Може да има нямащи аналози тракийски стенописи и златни съкровища, а не може да има скулптори? Докога ще ни пращате в Азия да си търсим корените господа историци, като отдавно е ясно, че сме местни, че траките, това сме ние българите?

Добави коментар

Водещи новини