С 3 млн. лв. финансират допълнително професионални паралелки

  • 17 ноември 2017 14:14

  • 1230
  • 0
С 3 млн. лв. финансират допълнително професионални паралелки
©

В бюджета за следващата година е заложено допълнително финансиране в размер на 3 млн. лева за професионални паралелки, чиито възпитаници се насочват към сфери на дейност с най-голям недостиг на пазара на труда.

Това коментира министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 след среща с директори на учебни и детски заведения в Община Бургас.

По думите му има проблем с намирането на кадри със средно техническо професионално образование. Именно поради тази причина просветното министерство акцентира върху увеличаването на приема в професионалните гимназии.

За да се стимулират учениците, ще се вдигнат и стипендиите.

„Проблемът в професионалното образование е това, че стана по-непрестижна опция. Много малко родители насърчават децата си да се включат в професионалното образование“, уточни просветният министър.

Според Вълчев се очаква недостиг на кадри във всички професии заради топящия се брой на работната сила.

Относно дуалното образование министърът уточни, че се използват опитът и финансовата подкрепа на Швейцарското посолство.

„Разширяваме броя на учениците, които са включени в дуална форма на обучение, но това зависи от активността на гимназиите и от учениците“, допълни Вълчев.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини