Валери Симеонов: Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България

  • 17 ноември 2017 13:47

  • 2035
  • 2
Валери Симеонов: Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България
© Булфото

Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България, заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 по време на парламентарно разискване за демографските проблеми на страната.

По думите му това е безспорно вярна констатация, която се споделя не само от народните представители.

Според вицепремиера е несериозно твърдението, че демографските проблеми се обуславят от управление в продължение на шест месеца. Те се формират не с десетилетия, а с петдесетилетия, заяви Симеонов, който не приема упреците, че сегашното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти е довело до демографския проблем.

Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 посочи, че за изминалите шест месеца правителството е вложило сериозни средства от бюджета и е предприело значими мерки по ангажиране на десетки хиляди безработни за осигуряване на преквалификация.

Вицепремиерът отбеляза, че въпросът с решаването на демографската криза не е прост и елементарен. Той не може пряко да се обвърже с доходите на населението, допълни Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16. Той даде пример с Унгария, където статистиката показва, че заплащането на еднократна сума от 32 000 евро на всяко трето дете, не е довело до повишение на раждаемостта. Повишението на раждаемостта там е само с част от процента. Мерките в Русия през последните десет години също не са довели до особено значим резултат, каза Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16. Той обобщи, че тенденцията за намаляване на населението е характерна и за най-развитите държави.

По думите на вицепремиера затова е трудно да се направи обща работеща стратегия за борба с демографската криза. Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 отбеляза, че правителството ще разчита и на помощта на Народното събрание, за да се преодолее тенденцията за демографски срив, който по думите му, освен че не е резултат само от шестте месеца на управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти, не започва и с периода на прехода. Ако през 1980 година естественият прираст е бил 3, 4 процента, то през 1989 година той е 1,1 процента, каквато тенденция има и за годините на прехода, аргументира се вицепремиерът.

Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 заяви, че въпросът с демографските проблеми е достатъчно сериозен, за да бъде ползван политически. Вицепремиерът отчете и различните мерки, насочени към безработни, както със средства от националния бюджет, така и по ОПРЧР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2035 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.18 | 11:45

2
Може да пробвате да внесете китайчета...ама 100% гаранция, че и те няма да искат да ви работят за без пари!
gost

2017.11.17 | 21:18

1
Za sajalenie...

Добави коментар

Водещи новини