Пучдемон ще бъде разпитан днес от белгийски съд

  • 17 ноември 2017 10:33

  • 1128
  • 0
Пучдемон ще бъде разпитан днес от белгийски съд
© Getty Images/Guliver

Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и четирима бивши регионални министри от неговото правителство ще бъдат разпитани днес следобед при закрити врата от първоинстанционен съд в Брюксел. Процедурата е свързана с издадената от Испания европейска заповед за задържане.

Пучдемон се предаде на белгийските власти на 5 ноември, два дни след като Испания поиска той да бъде задържан и върнат в родината си. Същия ден той бе освободен условно, без право да напуска Белгия и със задължението да се явява редовно на полицейски и съдебни призовки. Пучдемон има разрешение да продължи политическата си дейност и да се среща с журналисти.

Местни медии отбелязват, че очакваното днес съдебно решение подлежи на обжалване от страна на обвиняемите и на прокуратурата. Срокът за произнасяне по възможното обжалване ще бъде 15 дни. Допустимо е последващо обжалване на апелативна инстанция, която ще разполага със срок от 30 дни за постановяването на решение.

Определението на апелативната инстанция също може да бъде оспорено и така окончателното решение по искането на Испания следва да бъде постановено след още 15 дни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини