Освободиха американец, прекарал 45 години в затвора за престъпление, което не е извършил (видео)

  • 17 ноември 2017 10:19

  • 24784
  • 1
Освободиха американец, прекарал 45 години в затвора за престъпление, което не е извършил (видео)
©

Американец, прекарал 45 години в затвора за престъпление, което не е извършил, е бил освободен след отмяна на присъдата. Това съобщи The Independent. "Аз простих. Аз прощавам, Господ е толкова добър", каза кротко за репортерите пред затвора в Луизиана Уилбърт Джоунс, поел първата си свободна глътка въздух след 45 г. и 10 месеца зад решетките.

Прегърнаха го брат му Плим Джоунс и неговата племенница Уаджийда Джоунс. Запитан какви са плановете му, 65-годишният Уилбърт отвърна: "Малко супа от бамя, една хубава картофена салата и един хубав десерт. Да се порадвам на малкото живот, който ми остава и да съветвам децата да вървят по правилния път, а не по другия".

Уилбърт Джоунс е задържан през 1971 г. по подозрение в отвличане на медицинска сестра в град Батън Руж. Според следствието, Джоунс, който тогава е бил на 19 години, заплашил на паркинг на една болница жена с пистолет, отвел я зад сградата и там я изнасилил. През 1974 г. той е осъден на доживотен затвор, без право на предсрочно освобождаване. Единственото основание за осъждането на Джоунс е било показанията на жертвата - тя го идентифицира на една от снимките, показани й от полицията.

Защитата на Джоунс установила, че описанието, дадено от страна на жертвата, отговаря на друг мъж, който е бил арестуван по подозрение в опит за изнасилване, 27 дни след първия случай. Същият човек през 1973 г. отново е арестуван по същите обвинения, но е осъден само за въоръжен грабеж.

Адвокатите на Джоунс също напомнили на съда за неговото добро поведение в затвора и напредналата му възраст. Те също така изтъкнали, че мъжът на изнасилената медицинска сестра, която починала през 2008 г., не възразява срещу неговото освобождаване.

Според съдията, който председателствал процеса по преразглеждане на делото, доказателствата срещу Джоунс са "в най-добрия случай слаби". Освен това той отбелязал, че обвинението на първия процес е скрило от съда факти, които биха могли да помогнат за установяването на неговата невинност, уточнява Канал 3. "Понякога на съдилищата им е нужно много време, за да признаят грешките си", казва адвокатът на Джоунс, Емили Моу.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
24784 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Американска работа

2018.03.22 | 16:09

1
Скапаняци долни, да му дадат на човека 45 милиона долара за отнетите му несправедливо години.

Добави коментар

Водещи новини