Теменужа Петкова: Най-лошият сценарий на БАН за АЕЦ "Белене", е да не се прави нищо с обор

  • 17 ноември 2017 08:57

  • 1957
  • 2
Теменужа Петкова: Най-лошият сценарий на БАН за АЕЦ "Белене", е да не се прави нищо с обор
© БНТ

Най-лошият сценарий на БАН е, ако не се прави нищо по този площадка, и с това оборудване. Вложен е ресурс 3 милиарда лева, пари дадени от българския данъкоплатец. Това заяви енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по повод доклада на БАН свързан с АЕЦ "Белене".

Най-важното е какво пише в доклада, този договор е много по-мащабен и трябва да приключи до края на март 2018г. В доклада стават ясни няколко неща, като например, че ще има дефицит на мощности след 2030 г. в региона. Но това е въпрос на разговори с потенциални инвеститори. Държавата може да участва чрез свои дружества, но няма да участва с инвестиране на допълнителен ресурс, най-важното е, че имаме площадката и оборудването. В Парламента ще бъде внесен целият вариант на договора, допълни още тя.

БАН е разработила различни сценарий за цените на електроенергия, но това не може да се прогнозира с точност. Цената, при която ще има възвръщаемост на пари е 60 евро за мегават, при аналогичен на нашия проект. В България в момента цената е 40 евро. До края на годината ще бъде доставен и вторият реактор и 7 парогенератора. Оборудването е инспектирано и готово. Този проект е в напреднала фаза, да до 2029г. ще проработи, ако започнем да го реализираме от 2019г., каза Петкова

По отношение на въглищните централи, те осигуряват 41 % от нашето електроенергия и са незаменим източник. Но ще има частично затваряне на въглищни централи в бъдеще, разкри енергийният министър.

Най-голямата китайска компания за електроенергия имат голям интерес за АЕЦ „Белене“. Цената на природния газ, за първото тримесечие, ще има увеличение с 0,4%, но това е свързано с увеличаването на цената на петрола. Все още не се знае дали това ще повлияе на цените на парното и тока. Електроенергийната ни система е готова за зимния сезон. Българската елекроенергийна система успя да се справи с миналогодишната тежка зима, и да не се стига до искане на електроподаване от други държави, завърши Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1957 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
аз

2017.11.17 | 10:08

1
Най лошия вариант е да дадем още пари за нещо, което няма да носи никаква печалба! И - само да напомня - през 2030 г., когато се очаква най-рано да влезе в експлоатация тази централа, ние ще трябва да сме увеличили зелената енергия към два пъти! А и не виждам как може да се появи нед
аз

2017.11.17 | 10:08

2
.... недостиг на енергия, при условие, че Румъния има излишък, Гърция и Турция усилено строят нови мощности!

Добави коментар

Водещи новини