Около 3000 допълнителни американски военни са разположени в Афганистан

  • 17 ноември 2017 07:17

  • 1651
  • 1
Около 3000 допълнителни американски военни са разположени в Афганистан
© Getty Images/Guliver

Около 3000 допълнителни американски военни са разположени в Афганистан съгласно новата стратегия на американския президент Доналд Тръмп, съобщи Пентагонът, предаде Франс прес.

Сега в Афганистан има около 14 000 американски военнослужещи. Подкрепленията ще имат за задача да обучават и помагат на афганистанската армия, която не успява да се справи с бунта на талибаните. Броят на военните бе увеличен по искане на американския генерал Джон Никълсън, който ръководи мисията на НАТО в Афганистан. Той обаче бе поискал общо 16 000 военни. Другите страни членки от НАТО поеха ангажимента да увеличат контингентите си в тази страна.

Преди 7 години в разгара на войната в Афганистан САЩ имаха там 100 000 военнослужещи. Същевременно доклад на бюрото на главния инспектор на Пентагона, публикуван вчера, показва, че американските военни в Афганистан, са получавали години наред инструкции да не разкриват случаите на сексуално робство в афганистанската полиция, предаде Франс прес.

Офисът на главния инспектор на Пентагона започна разследване след серия от репортажи за практиката на "бача бази", пуснала солидни корени в афганистанската полиция. "Бача бази" означава в превод от дари "игра с момчета". Тази практика е все още разпространена в някои райони в Източен, Северен и Южен Афганистан, където млади момчета са държани като танцьори и сексуални роби на мъже и са заставяни да се гримират и обличат в женски дрехи.

В хода на разследването за "бача бази" в афганистанската полиция е установено, че американски военни са разказали на началниците си за подозренията си за такива практики. Техни ръководители са им отвърнали: "Това е извън нашия контрол", "Нищо не можем да направим", "Това е Афганистан" или "Това си е тяхната страна".
Пентагонът никога официално не е насърчавал да не се подават сигнали за подобни сексуални посегателства, но в информационните сеанси за Афганистан, предназначени за военнослужещите, педофилията е споменавана като широко толерирана практика в тази страна.

Американски закон забранява предоставянето на американска помощ на чужди военни части, извършващи подобни нарушения на човешките права, припомня Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
1651 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оня с коня

2018.02.22 | 17:02

1
Какъв го дирят там, заради опиумните полета ли???

Добави коментар

Водещи новини