"Ислямска държава" загубила 95% от териториите, завладени през 2014 г.

  • 16 ноември 2017 19:43

  • 2530
  • 0
"Ислямска държава" загубила 95% от териториите, завладени през 2014 г.
© Getty Images (Архив)

Групировката "Ислямска държава" е загубила 95 процента от териториите, които завладя през 2014 г. в Сирия и Ирак, съобщи водената от САЩ антиджихадистка коалиция след среща в Йордания, предаде Франс прес.

"ИД е загубила 95 процента от териториите, които контролираше в Ирак и Сирия, откакто бe създадена тази коалиция през 2014 г.", каза американският специален пратеник към коалицията Брет Макгърк в изявление, публикувано след среща снощи в Йордания.

През 2014 г. ИД завзе близо половината Сирия и почти една трета от Ирак и обяви "халифат" на тази територия.

"Над 7,5 милиона души вече са освободени от контрола на ИД", подчерта Макгърк. Той освен това заяви, че потокът от чуждестранни бойци в Сирия "почти е престанал" и уточни, че "все повече бойци биват спирани на границата".

Макгърк съобщи, че Интерпол разполага с база данни от 43 000 имена, която позволява на страните партньори да засичат и задържат бойците "при рутинни пътни проверки или опит за прекосяване на международна граница".

Финансите на ИД днес са в най-ниската си точка, отбеляза той. "Оказваме натиск на ИД едновременно на терен и в киберпространството, където се борим срещу терористичната пропаганда", каза Макгърк.

"Има засилване на сътрудничеството и сигурността по границите, на сигурността на въздухоплаването, на финансовите санкции и на споделянето на разузнавателна информация, включително, за да се попречи на ИД да извършва нападения в нашите страни", каза американският представител.

Последвайте канала на

БТА
2530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини