МВнР с препоръки заради наводненията в Гърция

  • 16 ноември 2017 17:30

  • 1482
  • 0
МВнР с препоръки заради наводненията в Гърция
© Булфото (Архив)

Във връзка с обилните валежи и наводнения в южна Атика, Гърция външното министерство посочи препоръки, изпратени от отдела за управление на кризи на МВнР на Република Гърция.

Ако живеете в район, в който е имало наводнения и преди в случай на предупреждение за обилни валежи, се уверете , че отводнителните канали и улуци не са запушени и функционират нормално.

Ограничете максимално пътуванията си и избягвайте работа или престой в помещения под земното равнище.

По време на наводнение, ако се намирате на закрито - избягвайте помещения под земното равнище и се придвижете към безопасно място на по-голяма височина.

Ако сте навън, не преминавайте, пеша или с кола, през буйни потоци вода. Стойте далеч от електрически съоръжения и жици.

Ако колата ви спре, оставете я, защото може да потъне или да бъде повлечена от течението. Избягвайте райони, в които е имало свлачища.

След наводнение, ако сте на открито - през следващите часове, избягвайте наводнени райони или райони с опасност от наводнение.

Потокът вероятно е променил познатите характеристики на района, а течението може да е заличило части от улици, тротоари и др.

Възможна е опасност от разрушени настилки, райони с опасен наклон, кални свлачища и др. Възможно е водата да е замърсена заради боклук, мъртви животни или други материали. Внимавайте да не възпрепятствате работата на спасителните екипи.

Не се приближавайте към райони, в които е имало свлачища и падащи камъни.

Проверете дали жилището или работното ви място са под опасност от падащи предмети или камъни.

Ако е абсолютно наложително да преминавате пеша или да шофирате през наводнени райони, опитайте се да намерите твърда земя. Избягвайте движеща се вода.

Ако видите наводнена улица пред вас – спрете и променете посоката на движение.

Избягвайте застояли води, които могат да са проводник на електричество ако има теч на подземна електрическа инсталация.

Следвайте инструкциите на упълномощените лица.

Преди да започнете възстановителна дейност запомнете, че дори при оттегляне на водата, все още съществува опасност.

Свържете се с властите, за да се уверите, че е безопасно да се върнете в жилището или работното си място особено когато е имало евакуация.

Изключете електрическото захранване, дори и ако електрическата компания е изключила подаването на електричество към целия район. Спрете водното захранване в случай на потенциална опасност за водопреносната мрежа.

Носете защитни обувки при проверка на наводнена сграда, за да избегнете наранявания от предмети или неравности, скрити от повърхността на водата. Инспектирайте стените, вратите, стълбите и прозорците.

Проверете електрическото захранване, водопреносната мрежа и отводнителната система.
 

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1482 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини