На какво се дължи възходът на принц Мохамед бин Салман?

  • 16 ноември 2017 16:51

  • 3424
  • 1
На какво се дължи възходът на принц Мохамед бин Салман?
© Туитър

Саудитска Арабия вкара в затвора толкова много топ ръководители, че в Ritz-Carlton вече няма място за тях.

От 4 ноември насам бяха задържани над 200 принцове, министри и бизнесмени. Доста по-скромният хотел Marriott беше нает, за да приюти новите арестанти.

Представяна като акция за борба с корупцията, вълната от арести изглежда като чистка на политическите опоненти. В страната се осъществяват и други драматични промени - на фона на предприетите големи икономически и културни реформи.

От следващото лято жените ще имат право да шофират. Кината скоро ще бъдат отворени за първи път от десетилетия, както и нови туристически атракции.

Саудитска Арабия иска да построи високотехнологична икономичека зона на северозападното си крайбрежие, в която ще бъдат вложени 500 млрд. долара.

В центъра на всички тези промени е Мохамед бин Салман - младият короноват принц, който се очаква да се превърне в най-силния ръководител на Саудитска Арабия от десетилетия, пише британското списание The Economist.

Как се сдоби той с толкова голямо влияние?

Крал Абдул-Азиз, основател на съвременната саудитска държава, има десетки мъже наследници. За да намали враждите в голямото си семейство, той създаде хоризонтална линия на наследяване, при която властта се предава от един син на следващия.

Един от тях - крал Сауд, беше свален през 1964 г., отчасти заради страховете, че искат собственият му син да го наследи. Други кралски особи поеха управлението на армията или на министерството на външните работи. Но синовете на крал Абдул-Азиз остаряха.

Най-младият сега е на повече от 70 години. Настоящият крал Салман губи сили. Геронтокрацията (форма на управление, при която властта се държи от по-възрастните – бел. ред.) не успява да се справи със задачата да управлява модерна, млада държава, в която 59% от 20-милионното й население е под 30 години.

Крал Салман започна да полага усилия за разрешаване на проблема през 2015 г., като определи представител на по-младото поколение - племенника си Мохамед бин Найеф, за коронован принц. Той издържа само две години.

Повече четете ТУК

Последвайте канала на

Novini.bg
3424 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.16 | 21:40

1
Ем браво заслужава уважение..Само да внимава с кого прай далавери...

Добави коментар

Водещи новини