БАН: При инвестиционен разход 10,5 млрд. евро проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен

  • 16 ноември 2017 15:36

  • 3942
  • 2
БАН: При инвестиционен разход 10,5 млрд. евро проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен
© Булфото

При инвестиционен разход 10, 5 млрд. евро, съотношение 70 на сто привлечен към 30 на сто собствен капитал, лихва максимум 4,5 на сто, проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен. Това сочи част от доклада на Българската академия на науките /БАН/, представен от директора на икономически изследвания на БАН и ръководител на проекта проф. Александър Тасев.

Професор Тасев все пак подчерта, че пазарният риск няма как да бъде отчетен точно и той винаги съществува, но в две трети от вариантите на БАН показват, че има смисъл да се строи ядрената централа и проектът ще е финансово обоснован. По думите му участието на държавата подобрява значително жизнеспособността на проекта. Той каза, че е добре производителят на оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде и строител на централата.

Докладът на БАН доближава 1000 страници. В него са проиграни няколко сценария за развитието на енергетиката в България и региона.

Проф.Тасев очерта няколко сценария, които са разработени от БАН, но повечето сочат, че в бъдеще в България и региона ще има недостиг на базова мощност, която може да бъде и ядрена.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3942 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
nn

2017.11.19 | 18:14

1
Всеизвестно е, че повечето в БАН са агенти на ДС и на руснаците. Защо да не се сложи оборудването в Козлодуй - за да има обществени поръчки за инфраструктура и да се краде. Не вярвам и, че ще има на кой да се продава тока от Белене - почти всички около България си построиха ядрен

2018.01.11 | 04:00

2
Щото в Белене имаш изградена площатка, а в Козлодуй почваш от нула за това. И викаш да копуваме от тези дето си постройха, докато ние си закопахме проекта влагодарение на същия компетент кат теб американски агент Баци Боко

Добави коментар

Водещи новини