Откриха праха на Буда

  • 16 ноември 2017 14:02

  • 5422
  • 2
Откриха праха на Буда
© Pixabay

Китайски монаси са открили ковчеже с останките на човек, който е починал преди 2500 години, пише livescience.com, цитира "Монитор". Надпис върху находката гласи, че в нея е намерил покой не друг, а самият Буда.

През 2012 г. жителите на малко китайско село по време на ремонт на път открили необичайното ковчеже и статуи на Буда и незабавно съобщили на местни археолози. В продължение на пет години специалистите извършвали разкопки, изследвали откритите артефакти и едва през 2016 г. публикували научен труд по въпроса. Преди броени дни въпросната статия е преведена на английски и публикувана в сп. „Китайски културни реликви“.  В текста се казва, че учените са открили 260 статуи на Буда и керамично ковчеже с останките на човек, който бил погребан на 22 юни 1013 г. Според надписа останките могат да принадлежат на Буда Гаутама.

„Монасите Юнчжан и Чжмин от Школата Лотос, служещи в храма Манджушри в манастира Лунсин в префектурата Цзинчжоу събраха над 2000 фрагмента на шарира (кристализирани останки след кремиране), зъби и кости на Буда и ги закопаха в залата на храма“, съобщава надписът.



В него обаче не става дума за стотиците открити статуи, затова археолозите на са сигурни, че те са били заровени заедно с праха на Буда. Статуите са били малко по-високи от човешки ръст (близо 2 метра). Археолозите смятат, че фигурите са били създадени в периода на империята Северна Уей (386—34 пр. Хр.) и империята Сун (960—1279 г.). Колекцията включва статуи на Буда, бодхисатви – хора, стремящи се към просветление, архати – такива, които вече са постигнали прослетление и статуи на други божества. Върху някои от тях са открити надписи, възхваляващи Буда. Що се отнася до човешките останки, то археолозите все още не са напълно уверени в автентичността им, защото в историята е имало достатъчно случаи, когато върху урни с човешки останки са откривани надписи, че в тях е намерил покой Буда.

Преди няколко години например бе съобщено, че от храм в Камбоджа неизвестни са откраднали урна, за която се вярва, че съдържа праха на Буда. Урната е била задигната от будистко светилище в град Удонг. Този прах на Буда в продължение на дълги години се е съхранявал в камбоджанската столица Пномпен. През 2002 г. обаче крал Нородом Сианук разпоредил урната с праха да бъде преместена в Удонг, древна столица на Камбоджа и място, където се погребват членовете на кралската династия. За това, че притежават частица от мощите на Буда, претендират редица страни. Съгласно легендата Сидхарта Гаутама, наречен Буда ("Просветленият"), е кремиран след смъртта си. Първоначално прахът му е разделен на 8 части, като всяка една по-късно е разделяна отново и многократно.

Последвайте канала на

Novini.bg
5422 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Стига с тези прахчета :)

2018.02.13 | 11:43

2
Буда е пушел трева - прахчето е на Луцифер, той шмърка! Нали така бе Сузанита кажи как беше да се не объркаме.
е

2017.11.16 | 22:27

1
Много е прашасал за толкова години...

Добави коментар

Водещи новини