България е постигнала напредък в подобряване на здравното състояние на населението си

  • 16 ноември 2017 11:16

  • 5130
  • 3
България е постигнала напредък в подобряване на здравното състояние на населението си
© Pixabay

България е постигнала напредък в подобряване на здравното състояние на населението си. Това е извод, направен в анализ на Световната здравна организация /СЗО/ и представен пред журналисти от проф. Пламен Димитров, заместник-директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Подобни проучвания към момента са извършени в Словения, Грузия, Гърция и Молдова, като предстои да се направят общо в 53 държави, каза Клаудия Щайн от СЗО. Проучването обхваща периода от 1985 г.-2014 г.

В анализа се посочва, че в страната ни драстично намалява нивото на детската смъртност, а продължителността на живота се е увеличила - 71.4 години за мъжете и 78.7 за жените, но е по-ниска в сравнение с европейските показатели. Относителният дял на населението във възрастта до 14 год. е доста нисък в сравнение с другите държави, а хората над 65-годишна възраст са почти 20 на сто от населението.

Заболяемостта от туберкулоза е ниска, по-ниски са стойностите и за разпространението на СПИН и ХИВ. Хроничните неинфекциозни болести сред активното население - злокачествени, хронична обструктивна белодробна болест и диабет, са с по-високи от останалите държави, но тенденцията е за намаляване. Основните причини за смърт в България са болести на органите на кръвообращението. Преждевременната смъртност /преди навършване на 65 г./ също е по-висока в сравнение с другите страни.

Увеличават се общите разходи за здравеопазване, но собствените плащания за здраве са с много висок дял в България в сравнение с останалите държави.

Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България каза, че е неприемливо хората да бъдат бедни вследствие на лошо здраве. Той подчерта, че е наложително да се обърне внимание на високите нива на тютюнопушене в България, на консумацията на алкохол, на нарастващата финансова тежест от незаразни заболявания и на високите нива на доплащане от страна на пациентите. България демонстрира искрен ангажимент да подобри здравното състояние на хората, допълни Сила. Основният извод, според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е, че всеки управляващ в областта на здравеопазването трябва да е наясно, че в центъра не е лечението, а предотвратяването на болести.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5130 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Балъка

2017.11.18 | 11:53

3
Вярно е, това се дължи на повишаване на качеството на услугите, на траурните ни агенции!
Киро

2017.11.17 | 13:20

2
Ти да видиш

2017.11.16 | 14:32

1
морал ? а модераторе

Добави коментар

Водещи новини